Fotonisk næse skal snuse sig frem til insektangreb og sygdomme

Britiske forskere vil udvikle intelligent næse baseret på fotonisk teknologi.

Britiske forskere vil i et nyt projekt udvikle en intelligent "næse", der ved at analysere små koncentrationer af kemikalier udsendt fra planteblade kan afgøre, om afgrøden er sund, eller om den er angrebet af sygdomme eller insekter.

Dermed kan det blive muligt at reducere pesticidanvendelse gennem mere præcis sprøjtning samt at mindske udbyttetab. Forskerne vil i første omgang udvikle den intelligente næse til jordbær. 

Det skriver det britiske medie Farmers Weekly.

I tidligere lignende projekter har forskerne fokuseret på forskellige former for sensorer, men de er ofte for følsomme/ufølsomme eller for uspecifikke. Derfor vil man nu forsøge sig med såkaldt fotonisk teknologi, som er videnskab baseret på lys. 

Dette lys skal arbejde sammen med kunstig intelligens, som skal analysere de kemikalier, som lyset opfanger på afgrødens blade. Kemikalierne kan fortælle, hvordan afgrødens sundhedstilstand er, herunder om den er angrebet af insekter eller sygdomme.

I projektet indgår også, at man med data vil blive i stand til at lokalisere geografiske hotspots for insekter og sygdomme.

Forskerne på Aston University og Harper Adams University har fået tildelt 200.000 pund til det et-årige projekt fra Biotechnology and Biological Sciences Research Council og Natural Environment Research Council. 

Ifølge FNs fødevareorganisation FAO går op til ca. 40 procent af den globale planteproduktion, med en værdi på 220 mia. dollars pr. år (ca. 1.600 mia. kroner), tabt på grund af sygdomme og invasive insekter.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.