GMO-forslag sendt til hjørne i EU

Forslag fra EU-kommissionen om at åbne for nationale forbud mod anvendelse og import af GMO-foder i modvind hos EUs landbrugsministre.

Et flertal af EUs landbrugsministre er skeptiske over for et forordningsforslag fra EU-kommissionen om at give de enkelte EU-lande mulighed for at forbyde eller begrænse import af genetisk modificeret (GMO) foder og fødevarer.

Det fremgik ved et ministerrådsmøde i Bruxelles i går, mandag, hvor ministerrådet havde en indledende drøftelse af sagen.

Arbejdsgruppe

Forslaget bliver dog ikke umiddelbart trukket tilbage - derimod skal en arbejdsgruppe til efteråret se på de »tekniske implikationer« af forslaget, ligesom EU-jurister skal undersøge, om forslaget strider med bestemmelserne om det Indre Marked og med internationale handelsaftaler.

Helst helt af bordet

I Landbrug & Fødevarer er afdelingsleder Morten Andersen Linnet glad for, at forslaget ikke møder meget opbakning.

L&F frygter, at en gennemførelse af forslaget i det værst tænkelige scenarie vil kunne udløse uoverskuelige konsekvenser for danske husdyrproducenter, fordi et politisk flertal ville kunne udelukke dem fra at importere proteinfoder - hvoraf størstedelen i dag er genetisk modificeret.

»Vi er glade for, at forslaget nu er sendt til hjørnespark. Men vi havde da allerhelst set det helt taget af bordet, for det kan få fatale konsekvenser for både dansk og europæisk landbrug,« siger Morten Andersen Linnet.

Regeringen er enig

Også den danske regering ser kritisk på forslaget og ønsker klarhed over, om forslaget er i overensstemmelse med EU-retten, handelsreglerne under verdenshandelsorganisationne WTO og andre internationale aftaler.

»Regeringen finder, at man bør fastholde fælles EU-beslutningsprocedurer for godkendelse af GMO’er,« hedder det i et regeringsnotat.

Her bemærkes det samtidig, at også Europa-Parlamentet lægger op til at afvise Kommissionens forslag.

Faktaboks

  • Danmarks årlige forbrug af sojafodermidler, primært sojaskrå, er på omkring 1,4 mio. tons.

  • Som følge af det store forbrug af soja til foder indeholder langt de fleste foderblandinger i EU og Danmark GMO-ingredienser.

  • De erhvervsøkonomiske konsekvenser for dansk foderproduktion og animalsk produktion vurderes derfor som høje, især hvis Danmark vælger at indføre et forbud mod GMO-foder.

  • Branchen (DLG) har vurderet, at der er tale om en meromkostning på ca. 1,3 mia. kr. årligt, hvis GMO-foder ikke kan anvendes i Danmark.

Kilde: Miljø- og fødevareministeriet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.