Gods har store problemer med bramgæs: I nyt forsøg skal drone være fugleskræmsel

På Gyldensteen Gods på Nordfyn har de store problemer med bramgæs. Det skal et nyt forsøg med en drone nu forsøge at gøre noget ved.

Antallet af den fredede bramgås er vokset fra nogle få tusinde i Danmark i 1970'erne til nu cirka 100-200.000 overvintrende gæs. 

Det mærker man rundt omkring i landet, hvor fuglende koster store afgrødetab.

Et af de steder, der er ramt af store overvintrende flokke af bramgæs, der spiser afgrøderne på marken er på Gyldensteen Gods, hvor godsejer Frants Bernstorff-Gyldensten har store vanskeligheder med fugleflokkene.

"De bider afgrøden helt ned til jorden, når den er spiret. Det giver tab på helt op til 80 procent af udbyttet", siger han til Verdens Bedste Fødevarer.

Et nyt forsøg på godset, skal dog se, om ikke man kan afværge de store tab i marken.

Der ydes nemlig ikke kompensation for eventuelle afgrødetab, når det gælder fugleflokke, og derfor kan det være nødvendigt for planteavlere at bruge skræmmemidler som fx gaskanoner. Bøvlet er bare, at fuglene vænner sig til skræmmemidlerne i en grad, så de skal flyttes flere gang dagligt for at bevare en vis effekt.

Det vil dronevirksomheden Naust Robotics gerne lave om på. Iværksætterne bag tror selv på, at deres drone kan blive ved med at skræmme fuglene væk fra markerne. Men investorer og landmænd forlanger lidt mere dokumentation end iværksætternes egne ord. Derfor skal der nu laves et forsøg på godsets marker de næste seks uger.

"Det er lidt en svær situation, for det er dyrt at få tilladelse til at lade dronen og systemet køre uden menneskelig overvågning. Men investorer og kunder vil have beviser for dronens effekt, før de vil betale. Derfor vil vi lave et forsøg, hvor vi i seks uger manuelt overvåger en mark og sender dronen afsted, når vi observerer fuglene", siger stifter og medejer af Naust Robotics, Balázs Megyeri.

Ifølge iværksætteren er forsøget ”landbrugets største fugleskræmmerforsøg nogensinde”, og det vil kræve ikke så få fugleobservatører, der også kan og vil betjene dronen.

Ifølge godsejer Frants Bernstorff-Gyldensten er der, når det gælder bramgæs, brug for et skræmmesystem, der er ”tilfældigt”. 

"Gæs er meget kloge fugle, så når de ser gentagelser og har opdaget, at det ikke udgør en trussel, flygter de ikke længer. De kunstige ulve, vi har sat op, fungerer nærmest mere som samlepunkt end som skræmmemiddel", siger han,

"Så da Naust Robotics kom ind på mit kontor med dronen føltes det som om, der kom nogen, jeg havde ventet på", siger Frants Bernstorff-Gyldensten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.