Høstbaromeret: Sådan er udbytterne landet over

Det våde vejr har endnu ikke haft særlig betydning for udbytte og kvalitet, men konsekvenserne kan være på vej.

Det vedvarende våde vejr besværliggør høstarbejdet, som igen i denne uge er kendetegnet ved hyppige afbrydelser og udsættelser.

Konsekvenser i sigte

Chef for planteavl Carsten Kløcher fra Djursland Landboforening forklarer, at det våde vejr endnu ikke har haft den store betydning for udbytte og kvalitet. Ikke desto mindre forventer flere planteavlskonsulenter at se flere negative konsekvenser af det våde vejr i løbet af ugen.

I områder med egentlig lejesæd vil fortsat fugtigt vejr øge risikoen for begyndende spiring, forklarer planteavlskonsulent Michael Lønbæk Fra Centrovice på Fyn. I vårbyg giver de kraftige regnbyger nogle steder en del nedknækning, som vil gå ud over udbyttet, fortsætter han.

Jens Ole Pedersen, planteavlschef for VKST Sorø, forventer desuden faldende udbytter som følge af flere marker med mere lejesæd.

Fin kvalitet til afregning til maltbyg

Med udsigt til flere udfordringer med ustadigt høstvejr er det vigtigt også at fremhæve de positive høstmeldinger.

Det er derfor glædeligt, at Ulla Plaugborg, planteavlskonsulent for LMO Viborg, har modtaget flere meldinger om vårbyg, som på trods af det våde vejr har fin kvalitet til afregning til maltbyg.

Data er baseret på bedst mulige skøn ved rundspørge til en række planteavlskonsulenter landet over.

 

 

Faktaboks

Det fugtige vejr:

  • forårsager visse steder en del nedknækning.
  • øger risikoen for angreb af Fusarium.
  • øger risikoen for begyndende spiring.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.