Høstbarometer: Vinterbyggen har færre kerner, men mere protein
Hovedparten af årets vinterbyghøst er nu i hus, og derved er der dannet et større overblik over vinterbyggens udbytte og kvalitet, der stadig viser lave udbytter, små kerner og hollandsk vægt i 50erne.

Med kerneudbytter ned til 50 pct. af det normale betyder de mindre kerner en højere proteinprocent i vinterbyggen, som ligger på et usædvanligt højt niveau i år.

Planteavlskonsulent Daniel Damhus fra LMO i Horsens beretter om analyser af Infinity-vinterbyg, der viser et proteinindhold på over 15 pct. Til sammenligning lå den gennemstnitlige proteinprocent på 9,6 pct. ved sidste års høst af vinterbyg.

Det kan for nogle landmænd betyde en højere salgspris af kornet. For andre landmænd, hvor kornet indgår som foderkilde til produktionsdyr, kræver det høje proteinindhold foderjusteringer ved løbende analyser af kornet for at undgå, at proteinniveauet i foderet overstiger det optimale.

Stadig store udbytteudsving

Landsgennemsnittet over udbytte, der ligger på 75 pct. på nuværende tidspunkt, skal læses med omhu, da udsvingene er så markante i de forskellige landsdele.

Høstbarometer: Store udsving i vinterbyg - fire regioner sluppet bedst fra tørkenMark Onsdag 4. juli 2018 · 11:27

På Djursland ses fx vinterbygudbytter i et spænd på 17 hkg. til 74 hkg. pr. hektar, og fra Sagro i Herning meldes der også om uvandede jorder, der kun giver 50 pct. udbytte, mens de vandede jorder kan give et næsten normalt udbytte.

Vandprocenten i vinterbyggen ligger mellem 11-14 pct.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.