Høster bakkesvingel to uger før på uvandet jord: ”Kernerne er rigtig tunge og fine”

I Spjald i Vestjylland høster ejer Laurids Erik Andersen fra Mejlby-Hedeby Maskinstation tirsdag det sidste af 30 hektar bakkesvingel på egne marker.

De varme sommermåneder har rykket en hel del ved høsten af flere afgrøder, og både mandag og i dag tirsdag har godt 30 hektar bakkesvingel stået for skud for de store maskiner i Spjald i Vestjylland.

Det er Laurids Erik Andersen, der ejer og driver Mejlby-Hedeby Maskinstation, som også driver 140 hektar planteavl, der har haft de store maskiner ude på arealerne.

”Tidligere har vi høstet omkring uge 28-29, så i dag er det i hvert fald to uger før tid end normalt. Det er lidt imponerende”, siger Johannes Lomholt, der er konsulent ved DLF, som fortæller, at der er 266 kilo per kubikmeter.

”Det er en fin afgrøde, vi får ud, og kernerne er faktisk rigtig tunge, og det kan vi kun glæde os over. Der er en stor kim, og de er kun blevet så tunge, fordi vi har været heldige med at få 30 millimeter regn over to omgange på de rigtige tidspunkter samtidig med, at vi jo som bekendt har fået masser af sol og varme”.

”Havde vi stået uden nedbør, så havde det set rigtig skidt ud”, siger han, og fortæller, at der tidligere på året ikke helt var samme optimisme omkring udsigterne til et godt udbytte.

”Det har set elendigt ud, og det har virkelig været tyndt. Afgrøderne var mishandlede fra det våde efterår, og vi kunne konstatere trykskader, ligesom den havde fået en enorm trafik”.

Færdig på to dage

Laurids Erik Andersen har høstet mandag og klarer det sidste i dag tirsdag. I alt høstes der 30 hektar bakkesvingel, som ligger på uvandet jord. Der er nemlig ingen vandingsanlæg på de to arealer, fordi de almindeligvis får en tordenbyge fra tid til anden.

Bakkesvinglen blev skårlagt onsdag i sidste uge, og det er Johannes Lomholts vurdering, at der lige nu er et vandindhold på 16-17 procent.

Han anslår, at der vil være omkring 600 kilo rene varer per hektar.

Nu skal den samlede mængde på lager og tørres ned til godt 11 procent, førend den bliver renset og sækket op.

Selve høsten er gået gnidningsfrit, og der blev kørt med 6,5 km/t uden nedbryd af nogen art. Markerne var blevet sprøjtet mod ukrudt i foråret, så heller ikke der, var der nogen ko på isen.

Forventer højere udbytter næste år

Markerne er toårsmarker, og i år var første år med bakkesvingel. Som bekendt er der oftest et højere udbytte i andet år, og derfor forventer Johannes Lomholt fra DLF også, at de 30 hektar vil kunne kaste en del mere af sig i den kommende sæson.

”Nu bliver halmen presset og fjernet, så bliver markerne pudset i bund, og så får de lov at hvile. Til efteråret får de 80 kilo kvælstof, og så er de klar igen til foråret, og der håber vi på endnu flere frø”, siger han.

Han fortæller, at man, i kraft af den tørre sommer, også har taget en enkelt ting med sig til den kommende høst.

”Man skal i hvert fald sørge for at have sit vandingsanlæg klar”, siger han.

Foruden bakkesvingel har ejer Laurids Erik Hansen fra Mejlby-Hedeby Maskinstation også timote og almindelig rajgræs.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.