Jysk hampe-gods får råd fra unge: Put hamp i mysli og kødfars

Otte studerende har udarbejdet idekatalog for brug af hamp for Møllerup Gods på Djursland.

Dem, der følger med i TV-serien ”Godsejerne” kender også Møllerup Gods og deres store produktion af hamp. Og det er netop godsets 300 hektar, det meste økologisk, med produktion af industrihamp, der har givet anledning til at godset nu har inddraget professionsbachelor-studerende med specialistviden indenfor fødevareteknologi i udviklingen af næringsrige fødevareprodukter med hamp.

Godset producerer bæredygtige isolerings- og vækstmåtter af industrihampplanter, og til det bruges kun fibre og skærv fra hampplanten. Tilbage er en masse olie og korn, som godset vil udnytte til næringsrige fødevarer.

De otte studerende med speciale i fødevareteknologi fra Erhvervsakademi Aarhus afleverede i sidste uge et idékatalog til godset.

Kataloget rummer forslag til, hvordan godset kan bruge hamp i fødevarer. Godset er Danmarks største producent af industrihamp og sælger bl.a. hampmel, hampfrø og hampolie. Men godset vil gerne udvide produkt-porteføljen og havde derfor inviteret Erhvervsakademi Aarhus indenfor til en idéskabelses-workshop.

”Det er første gang, vi inddrager studerende i udviklingen af vores produkter. Håbet er, at de kan hjælpe os med at se muligheder, vi ikke tidligere har set,” siger Henrik Rendbøll, direktør i Møllerup Brands, som er et selskab under Møllerup Gods.

Hamp i krydderi – og melblandinger

De otte studerende Mahdi Salhab, Kaia Kollo, Sine Eskesen, Vivi Mundt Farskov, Tina Møller Nielsen, Manju Balhara, Ken Højvang Jakobsen og Katrine Højland havde 24 timer til at udtænke ideer til nye produkter og se på de fødevaretekniske udfordringer.

”Det giver os værdifuld praksiserfaring med innovation og produktudvikling. Det er langt mere motiverende og spændende at arbejde med en reel problemstilling for en virksomhed, som efterspørger vores viden,” siger en af de studerende Mahdi Salhab.

Hamp i mel, brød, kager, müsli, mayonaise, chokolade, sennep, pesto, fars, smoothie, øl og krydderiblandinger. Sådan lyder nogle af ideerne til det hamp-producerende gods.

”Vi ser masser af muligheder for at anvende hamp i gængse hverdagsprodukter som spises morgen, middag og aften. Fx når det gælder mel og frø ser vi et stort potentiale i at udvikle denne tørvareindustri," konkluderer gruppen.

Det vækker begejstring hos direktør i Møllerup Brands Henrik Rendbøll.

”Det har været rigtig godt for os at blive bekræftet i, at de studerende kan se ligeså mange muligheder i hamp, som vi kan.”

Superfood med udfordringer

Hampplanten indeholder mange positive egenskaber og ernæringsstoffer – fx essentielle omega 3, 6 og 9-fedtsyrer. Men den almindelige forbruger har endnu ikke fået øjnene op for det nye superfood, forklarer Henrik Rendbøll.

”Vi vil gerne væk fra den chokeffekt, som hamp har. For at afmystificere det er vi i gang med at få kokkene til at bruge planten.” 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.