Katastrofe afværget - men store variationer i høst af majs

En solrig sommer har afværget det, der i foråret lignede en katastrofe. Det er dog for tidligt at udtale sig om udbytterne af årets majshøst.

Majshøsten er i fuld sving på Sjælland, mens finsnitterne i resten af landet først for alvor bliver sendt i marken i den kommende uge.

Meldingen fra konsulenter over hele landet er, at det er for tidligt at sige noget konkret om årets udbytter. Det skyldes, at der er stor variation mellem markerne, og at kvaliteten kan variere mere end normalt. Således vil nogle landmænd høste en majsstak, der er betydeligt mindre end normalt. Andre vil høste en stor stak, hvor fordøjelsen og indholdet af stivelse til gengæld vil gøre, at udbyttet kan blive betydeligt mindre end normalt.

Generelt er konsulenterne dog enige om, at majshøsten bliver betydeligt bedre, end der var udsigt til i foråret.

Unormalt vækstår

En del af den majs, der er høstet i Jylland, er høstet, fordi overgangslagrene var tomme.

På Sjælland og Sydhavsøerne er over halvdelen af majsen høstet. Gitte Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST, skal presses hårdt, før hun vil sætte tal på udbytterne.

"Det er generelt de tidligst såede og de bedste marker, der er høstet først. Men vi kender ikke kvaliteten og fordøjeligheden", siger Gitte Rasmussen.

Hun tilføjer, at kolberne mange steder er færdigudviklede, men små. Og så understreger hun, at såtidspunkt, strukturskader og tørke kommer til at give store variationer i udbytterne i år.

Faktaboks

Majshøst

  • I 2021 bliver der dyrket knap 174.000 ha med majs i Danmark.
  • Det er 14.000 ha mindre end sidste år.
  • I de seneste år er 5.000-6.000 ha majs høstet til modenhed.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.