Landmand: Graduering af kemi er lidt bøvlet

Torben Kofoed har gode erfaringer med graduering af udsæd og gødning. Når det kommer til graduering af planteværnsmidler, er han begrænset af, at han kun kan graduere dosis med plus/minus 15 pct. Skal der gradueres mere, skal han ændre fremkørselshastigheden på sprøjten.

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet MARK, marts 2021

Det er ikke mere end et års tid siden, at Torben Kofoed tog hul på graduering. Det skete, da han i foråret 2020 etablerede vårbyg. Det gik godt.

Derfor har han i løbet af hele sidste vækstsæson også gjort sig erfaringer med graduering af gødning og planteværnsmidler. Graduering af gødning er forløbet problemfrit. Det er graduering af vækstregulering og svampemidler for så vidt også.

Dog har han været begrænset af, at dosis på planteværnsmidlerne kun kan gradueres med plus/ minus 15 pct. ved at ændre trykket på sprøjten. Reguleres trykket mere end 15 pct., går det for meget ud over dysernes præstation. Vil han graduere dosis yderligere, er han derfor nødt til at ændre fremkørselshastigheden.

Det kunne han ikke gøre automatisk på den Hardi Commandersprøjte, som han kørte med sidste år, og det kan han heller ikke med den brugte selvkørende Hardi Alpha, som han købte sidste efterår.

Derfor skal han til den kommende sæson beslutte sig for, om han vil nøjes med at graduere dosis af planteværnsmidlerne med plus/minus 15 pct., eller om han manuelt vil ændre fremkørselshastigheden for at få en mere gradueret tildeling af planteværnsmidlerne.

Ændret plan for udsæd

Da Torben Kofoed graduerede udsædsmængden til vårbyg, lavede han individuelle tildelingskort for hver mark. Det gjorde han dagen før, han skulle så en given mark - og tog ved samme lejlighed bestik af såbeddet.

»Det var en fejl. For, hvis jeg skal kunne bruge satellitbilleder af de marker, hvor udsædsmængden er gradueret i år, som basis for graduering af udsædsmængden til den kommende sæson, så er jeg nødt til at køre med en 'master- udsædsmængde' for hver afgrøde «, siger Torben Kofoed.

Han gik derfor over til at have en ens master-udsædsmængde for alle marker, da han skulle så vinterhvede, vinterbyg, rug og vinterraps i efteråret.

I vinterhvede var master-udsædsmængden 170 kg udsæd pr. hektar. På de marker, som blev sået tidligt, blev gradueringen styret ud fra 150 kg udsæd pr. hektar, mens den for den senest såede vinterhvede var 210 kg udsæd pr. hektar.


Det var tørt, da rapsen blev sået i efteråret. Torben Kofoed graduerede udsædsmængden og sigtede efter et plantetal på 37 rapsplanter pr. kvadratmeter.

Let omfordeling af gødning

Ved første gødskning af vintersæden og vinterraps i foråret spreder Torben Kofoed 100 kg N27 uden at graduere mængden.

»Jeg vil gerne hurtigt over alle markerne med en lille mængde gødning, så afgrøderne kommer i gang. Ved de senere tildelinger graduerer jeg gødningsmængden «, siger Torben Kofoed.

I vinterraps og vinterhvede sker gradueringen ved anden tildeling i foråret ud fra Robin Hood-metoden, mens der ved tredje tildeling køres efter en omvendt Robin Hood.
 
Gødningen til vårbyg gradueres ikke. »Jeg kører med en liftophængt Rauch gødningsspreder med elektronisk doserng og fire-delt sektionskontrol. Gradueringen fungerer rigtig godt, men det kræver, at tildelingskortene i CropSat rettes til ud fra kendskab til markerne«, understreger Torben Kofoed.

For eksempel foreslår Crop- Sat, at mængden af gødning skal øges på de steder i markerne, hvor klipperne rager op ad jorden. I de pletter kan man selvsagt ikke rette op på noget ved at øge tilførslen af gødning.

Bliver mere modig

I sidste vækstsæson gjorde Torben Kofoed sig både erfaringer med graduering af vækstregulerings- og svampemidler.

Rugen blev vækstreguleret med samme dosis over hele marken, da den stod kraftig. I de øvrige afgrøder blev dosis varieret med plus/minus 15. pct., hvor der var behov for vækstregulering.

Sidste år blev dosis af svampemidler ikke gradueret ved første behandling i vinterbyg og vinterhvede. Ved den afsluttende bekæmpelse ivinterbyg - og de sidste to sprøjtninger i vinterhveden - blev dosis gradueret med plus/minus 15 pct.

»Til den kommende sæson vil jeg gerne øge gradueringen. Dels ved manuelt at slukke helt for sprøjten i de områder, hvor jeg vurderer, at der ikke er behov for vækstregulering. Dels ved at ændre hastigheden så jeg kan variere dosis med plus/minus 25 pct.«, siger Torben Kofoed.

Graduering betaler sig

Torben Kofoed er sikker på, at graduering betaler sig.

Han tog på et kursus sammen med sin medhjælper for at lære om graduering, og erfaringen har været, at teknikken har fungeret.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at den person, der laver tildelingskortene, har godt kendskab til markerne. Han ser det dog som en stor fordel, at det ikke kræver særligt kendskab til forholdene på den enkelte mark, når først tildelingskortene er lavet.

»Tidligere kørte jeg selv og regulerede tildelingen manuelt. Det krævede mere koncentration, og jeg vidste ikke på forhånd, hvor meget udsæd, gødning og kemi jeg endte med at bruge på den enkelte mark«, fortæller Torben Kofoed.

Han vil til den kommende sæson eksperimentere med at lade en drone tage billeder af afgrøderne for at se, om det kan bruges til gradueret og målrettet bekæmpelse af rodukrudt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.