Landmand: Her er min opskrift på højt udbytte i vårbyg på sandjord

Kristian Nielsen er gået i gang med at så vårbyg - i perfekt såbed. Hør hvad han lægger vægt på, for at avle godt i vårbyg.

På sandjorden syd for Skive er de første såmaskiner begyndt at summe rundt i det gode marts-vejr.

I en af dem sidder Kristian Nielsen, der driver Vroue Toftgaard Landbrug I/S i Vroue ved Skive sammen med sin far. De gik i gang med at så 100 hektar vårbyg i tirsdags - og regner med at være halvvejs med såningen i dag lørdag.

»Det første, vi sår, er JB2 sandjorden, mens den lidt stærkere JB3 sås til sidst. Vi gør meget ud af at have et godt sædskifte og sund jord. Det giver høje udbytter. Det hjælper, at vi har klæg under sandjorden, det holder på vandet«, siger han.

Sædskiftet hedder på den gode jord: Kartofler - Vårbyg med udlæg - Rajgræs til frø - Vårbyg - Rug. Mens de på den letteste jord dyrker majs, græs og rug.

Succes med vårbyg

Far og søn har succes med at dyrke vårbyg, som de avler godt i.

»Jeg forventer et gennemsnitligt udbytte på 8,0-8,5 ton pr. ha i vårbyggen. Det samme har vi i vinterhvede, men byg er meget billigere at dyrke«, siger Kristian Nielsen.

Han fremhæver følgende som nøglefaktorer, hvis vårbyg skal lykkes:

  • Vårbyg skal sås så tidligt som muligt, når jorden er tjenlig.
  • Ved såning placeres 72 kg svovlsur ammoniak (21-24) pr. ha.
  • Gyllen discnedfældes, og der sås direkte. Kun rug efter rug pløjes.
  • Jorden løsnes med grubber i 25-30 cm ved såning, så den er tilpas løs i dybden. Overjorden pakkes, så den er fast omkring såsæden.
  • Såbedet skal være let fugtigt, så er jorden nemmere at pakke, og det giver en mere ensartet fremspiring, når der ikke pløjes. Jorden må endelig ikke være for tør.
  • Luften skal lukkes ud af hjulene, så dæktrykket er lavt - 0,8 bar.
  • Lav udsædsmængde - der tilstræbes p.t. 250 planter pr. kvm.
  • Kræver en god forfrugt, så der er meget kulstof i jorden.
  • »Vi bruger en sortsblanding, da den klarer sig bedre mod svampe og er mere robust. Det gjorde vi også i noget af hveden«, siger han.
  • Frøudlægget lægges dog ud i sorten Applaus, som høstes tidligere.
  • Når jorden har sat sig 2-3 dage efter såning, ukrudtssprøjtes med DFF. De har ikke græsukrudtsproblemer pga. den megen vårsæd.

Mangesidet bedrift

Kristian Nielsen købte halvdelen af sin fars bedrift ved årsskiftet.

Det er en mangesidet bedrift med 350 søer, 17.500 slagtesvin, 130 malkekøer og godt 300 ha med mange afgrøder - både salgsafgrøder, grovfoder og specialafgrøder som græsfrø og stivelseskartofler.

»Jeg kan godt lide at være så uafhængig som muligt. Det gør tingene nemmere, giver mindre risiko og gør bedriften mindre sårbar. Desuden er grovfoderafgrøder som majs og græs gode i sædskiftet, da de er gode forfrugter og klarer sig godt på let jord«, siger han.

De startede med at dyrke kartofler for to år siden, og har avlet rigtig gode udbytter. Derfor er de nu i gang med at udvide betragteligt.

»Vi vil have fem kartoffelfrie år, hvor fabrikken kun kræver to, så jor- den forbliver tæt på jomfruelig, og vi sikrer høje udbytter«, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.