Landmand: Pesticider er ikke skyld i bidød

Biavler og landmand Claus Frandsen mener, det er for nemt at give pesticider skylden, når bier pludselig dør.

Landmand og biavler Claus Frandsen, synes det er for nemt at skyde skylden på landmændene, der bruger pesticider, når bier pludselig dør.

»Jeg føler mig som både landmand og biavler krænket, når nogen siger, at det er pesticider, der er årsagen.

Hvis det var pesticider, ville erhvervsbiavlere miste deres bier gang på gang, men det gør de ikke,« siger han til Landbrugsavisen.dk som en kommentar på artiklen om mystisk massedød blandt bier på Landbrugsavisen.dk den 9. marts.

Forskere og biavlere har endnu ikke slået fast, hvad der forårsager massedød blandt bier. I 2013 forbød EU tre slags pesticider, fordi man frygtede, at de kunne forårsage bidød. Sammenhængen er aldrig blevet bevist.

Claus Frandsen har arbejdet som landmand siden 1984 og syv år som biavler. Derudover driver han frøavl og planteavl på 253 hektar ved Kettinge på Lolland, og derfor er han afhængig af bifamilier til f.eks. hvidkløver og vinterraps.

Hans kone, Lene Frandsen, har ansvaret for biavlen, hvor Claus Frandsen har ansvaret for markerne, og sammen hjælper de hinanden med opgaverne. Ifølge landmanden er de pesticider, som han bruger, afprøvet uden nogen skadevirkning på det omkringliggende miljø.

»Jeg kunne aldrig drømme om at sprøjte med noget, som bierne dør af, og jeg har overhovedet ikke kunne mærke, at bierne efterfølgende er blevet påvirket. Det kan godt være, at der er en effekt, men ikke noget, jeg har set,« siger han.

Bidød skyldes dårlig pasning

Han er overbevist om, at når biavlere, professionelle såvel som hobbyavlere, mister deres bier, skyldes det dårlig pasning, hvorfor bierne langsomt er blevet svækket og til sidst ramt af virus.

Tilbage i 2015 oplevede han, at han gik fra at have 112 raske bifamilier om sommeren, til at pludselig to tredjedele var væk i december. En prøve til forskningscentret AU Flakkebjerg viste, at bierne var blevet hårdt angrebet af varroamider, honningbiers største gene.

»Samtidig tager vi fat i nogle gamle erhvervsbiavlere, der har arbejdet i faget i 30 og 50 år, og får dem til at se på vores bitavler. Samme svar. Så vi indser, at vi har grebet det helt forket an, og forår 2016 har vi 30 familier tilbage af vores egen,« siger han.

Bedre at tale sammen

Arbejdet som biavler kræver en vis dygtighed og hårdt arbejde næsten hele året, understreger Claus Frandsen.

Derfor opfordrer han til, at biavlere undersøger deres bier for sygdomme, når der opstår pludselig massedød, før de peger på landmænds brug af pesticider som årsag.

Landmændene er afhængige af biernes bestøvningsarbejde til deres afgrøder, og derfor gør det ham vred, hvis en biavler beskylder erhvervet for at slå bierne ihjel.

»Derfor er det bedre, at vi snakker sammen på en god måde, så vi sammen kan finde ud af det,« siger han.

Flere bud på årsager

I Danmark har man kendt til fænomenet Colony Collapse Disorder i 10 år. Et fænomen, hvor arbejderbierne uforklarligt forlader bistadet og forsvinder, og til sidst dør bistadet, fordi de resterende bier ikke kan overleve uden arbejderbierne.

Dog kender man ikke årsagen til fænomenet, og derfor ligger der mange teorier bag.

Ifølge forskere fra Aarhus Universitet er problemet knap så alvorligt i Danmark, og andre bud peger også på for ensartede plantetyper på markerne, stråling fra mobiltelefonnettet og stress blandt bierne som årsagen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.