Landmand tester sprøjtestuds: Jeg synes, det skal være standard
I 2017 blev en prototype af tømmeudstyret, ezi-connect, testet af en række større danske landbrugere, og fra marts har en revideret version af ezi-connect været tilgængelig på markedet.

Ezi-connect kom på markedet i marts og er allerede blevet en del af flere landmænds sprøjteudstyr.

"Ezi-connect reducerer effektivt spild og giver sprøjteføreren en større sikkerhed",  siger Hans de Neergaard fra Vindumovergaard i Bjerringbro nær Viborg.

Han har været med til at teste ezi-connect, og i dag har han monteret den seneste version af ezi-connect på sin sprøjte.

Ezi-connect bliver produceret af Scholle IPN i Holland.  

"Den er simpel og let at bruge”, forklarer Hans de Neergaard og uddyber:

"Et ezi-connect låg skal sættes på kemikaliedunken, som så kan tømmes med ezi-connect-udstyret, uden at man kommer i kontakt med produktet".

Når dunken med det patenterede skruelåg drejes på ezi-connect tømmeudstyret, kan man tømme dunken uden overhovedet at have kontakt til kemikaliet.

Efter dunken er tom, spuler man dunken ren med vand fra f.eks. regnvandstanken på sprøjten, og alle rester ender i sprøjten.

Ikke noget spild af kemikalier og ingen kontakt overhovedet for sprøjteføreren. Når man afmonterer dunken, er den helt ren.

"Da vi var med til at teste var der begyndervanskeligheder, men de ting er blevet rettet på, og prototype nummer to fungerer upåklageligt", pointerer Hans de Neergaard. 

Sikkerhed i top for sprøjteførerne

Hans de Neergaard er især tilfreds med, at ezi-connect maksimerer sprøjteførernes sikkerhed.

Ezi-connect beskytter den, der arbejder med produktet, når kemien hældes i sprøjten. Der er ingen strint af kemi eller indånding af kemidampe og skylning af dunken er en integreret del af proceduren.

Indtil videre tilbyder BASF, som markedsfører produktet, Viverda Ezi med ezi-connect-låg.

Ezi-connect-låget er en industristandard med 63 mm gevind, der passer til hovedparten af dunkene på markedet, og Hans de Neegård håber, at systemet integreres på samtlige dunke fra alle firmaer.

"Det skal være et standardlåg. Den vil først blive 100 procent effektivt den dag, at alle kemifirmaer benytter det låg”, forklarer han.

EZI-connect bør sænke sprøjteafgiften

"En afgiftsnedsættelse ved anvendelse af systemet burde vedtages politisk", mener Hans de Neergaard.

EZI-connect minimerer effektivt risikoen for at spilde landbrugskemikalier på jorden, og det er af denne grund, at Hans de Neergaard mener, at man bør man få en afgiftsnedsættelse.

Herunder kan du se en video om, hvordan det fungerer. Videoen er dog af prototypen.

 

 

Faktaboks

Vindumovergaard Gods:

  • Ejet af Charlotte og Hans de Neergard
  • 8850 Bjerringbro
  • 400 hektar: Korn, frø, hestebønner og raps.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.