Landmand: Vi går først i gang med majshøsten nu

Lene Fløe Møller glæder sig over, at landbrugsaftalen er bred - og uden tvungen udtagning af lavbundsjorder.

"Vi begyndte majshøsten i torsdags. Den har ikke været moden før nu. Vi skal høste 600 ha majs - mest for andre. Det tager 2-3 uger afhængig af vejret. Vores egne majs er sået sent, så de kommer nok sidst«, fortalte Lene Fløe Møller i onsdags.

De blev færdige med at så de 515 ha, de har etableret her i efteråret, onsdag i sidste uge lige før regnen.

De har sået i alt 300 ha rug, 60 ha hvede-rug blandsæd, 80 ha raps og 75 ha græsudlæg. Siden er der faldet mere end 100 mm, så køerne har været lukket inde i to dage.

»Da vi var færdig med at så vintersæd, holdt vi en pop-up fest med fadøl og mad for personalet for at fejre det«.

Katastrofen afværget

Som kvægbønder åndede de lettet op, da landbrugsaftalen kom - selvom den stadig bliver meget dyr for os mælkeproducenter, siger hun.

»Vi er glade for, at det blev en bred aftale. Det giver stabilitet og arbejdsro. Vi er også lettede over, at katastrofen, der kunne have lukket os, er afværget. Dels fordi en del forslag om afgifter på mælk og kød ikke kom med. Dels fordi udtagelsen af lavbundsjorder ikke er tvungen - men frivillig«, siger hun.

Og glæder sig også over, at økologi er i fokus. Dog ikke tilskudsdelen.

»Vi vil ikke have tilskud - nej tak. Et øget økoareal skal baseres på, at forbrugerne vælger vores varer. Baseres det på tilskud, så kollapser markedet«.

Indvielse af innovationscenter

I onsdags var Lene Fløe Møller til indvielse af det nye innovationscenter ved Seges, som Landbrug & Fødevarer, Økologi, og Økologisk Landsforening har startet.

Et fælles, selvstændigt udviklingscenter for økologi, der skal være centrum for udvikling af økologisk landbrug i Danmark og bl.a. også stå i spidsen for nye klimaløsninger.

»Forskningen og udviklingsprojekter har ofte været lidt for langt væk fra os landmænd. Men jeg tror på, at formidlingen af resultaterne ud til os landmænd bliver bedre nu, med det nye innovationscenter som har landmanden i fokus«, siger hun.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Slæt: »Femte slæt græs tegner til en god kvalitet. Nu gælder det om at få det i hus uden for meget vand. For os er en god tørstofprocent vigtigere end højt udbytte. Nu er det tørvejr, så vi venter med at tage det til lige før regnen«.
  • Græsmarker: »Vi har pudset alle øvrige marker af og kørt til biogas - og taget slæt til kvieensilage på de nye udlægsmarker, der var blevet for kraftige«.
  • Oprydning: »Vi vasker maskiner og sætter vandingsmaskiner m.m. væk«.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.