Landskonsulent: Hjælp biavlerne - brug Galera i stedet for Matrigon i raps

Der er fundet spor af clopyralid i meget honning, og så kan det ikke sælges. Sprøjt tidligt og tag hensyn, så honningen reddes og forbud undgås.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter på Mark Plus. Vi har valgt, at du i dag kan læse artiklen uden login.

Det er desværre nødvendigt med en ekstraordinær indsats for at undgå fund af clopyralid i honning, som er aktivstoffet i Matrigon, Galera m.fl.

Der er nemlig fundet clopyralid i mange analyser af honning i de senere år, og det er meget alvorligt for honningproducenterne.

"Grænseværdien er lig med detektionsgrænsen, så honning med fund kan ikke sælges«, fortæller landskonsulent Jens Erik Jensen fra Seges, der opfordrer til, at man tager nabohensyn.

På kort sigt er det ikke muligt at få fastsat en »rigtig« grænseværdi. Så indsatsen skal rettes mod at begrænse brug af clopyralid og undgå sprøjtning kort før blomstring af rapsen.

Landbrugsstyrelsen kører nu skærpede uvarslede kontroller om overholdelse af sprøjtefristen for Matrigon og Galera.

Sådan minimeres fund

Risikoen for at finde clopyralid kan ifølge landskonsulenten minimeres på flere måder:

  • Vurdér nøje behovet for bekæmpelse. Måske er plet/randsprøjtning tilstrækkelig.
  • Er der brugt Belkar i efteråret, er behov for opfølgning forår formentlig begrænset.
  • Skal kamille bekæmpes nu, er risikoen mindre, hvis af- stand mellem sprøjtning og blomstring er størst mulig.
  • Brug Galera i stedet for Matrigon. Begge indeholder clopyralid, men Galera bruges tidligere end Matrigon, og det nedsætter risikoen for fund i honning alene af den grund, at der er længere tid fra sprøjtning til blomstring, hvor bierne flyver i rapsen.
  • Den præcise spredningsvej for clopyralid til honning kendes ikke, men det er godt landmandskab at holde nærområdet ved bistader fri for clopyralid og andet kemi.

Brug Galera tidligt

Galera har en bedre og mere sikker effekt mod kamille og virker også mod burresnerre og kornblomst.

Galera kan allerede bruges fra 8-9 °C i en periode uden nattefrost og frem til st. 50 - typisk i marts. Det er vigtigt, at afgrøden ikke lider under stress - som tørke, store temperaturforskelle mellem dag og nat, nattefrost før og efter sprøjtning, næringsstofmangel, vandlidende jord, påvirkning af andre midler (Agil/Focus Ultra), glimmerbøsseangreb m.m.

"Efter sprøjtning skal afgrøden holdes i god vækst, det vil sige angreb af glimmerbøsser skal bekæmpes, og der skal eventuelt vandes," siger Jens Erik Jensen, og han fortsætter:

"I 2011 var der en del tilfælde af forlænget blomstring og forsinket modning efter brug af Galera, som i nogle tilfælde gav udbyttetab. Forsøg viser, at risikoen for skader er størst ved behandling efter st. 50 (knopper begynder at blive synlige), og at den øges med stigende dosis. Siden 2013 har der ikke været meldinger om afgrødeskader fra Galera«.

Galera kan dog ikke anvendes i sorterne Mendel og Quartz samt i fremavlsraps.

Matrigon virker kun mod kamille og må bruges frem til st. 55 (blomsteranlæg på hovedskud er synlige, men lukkede og uden synlige gule kronblade). Temperaturen er afgørende for en god virkning af Matrigon.

Faktaboks

Det mindsker risikoen

  • Vurder nøje behovet. Evt. er plet/randsprøjtning nok. Ved brug af Belkar i efteråret er forårsbehovet begrænset.
  • Brug Galera frem for Matrigon
  • Gør afstand ml. sprøjtning og blomstring så stor som mulig. 
  • Luk for sprøjten den yderste omgang omkring bistader.
  • Overhold sprøjtefristerne - Matrigon må ikke bruges i beg. blomst eller blomstring.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.