L&F: Artikel vildleder om kartofler og kræft
Urimeligt, at kartoffelavlere får kritik for at støtte Kræftens bekæmpelse, fordi de bruger pesticider, mener L&F.

Pressenævnet har udtalt kritik af  artiklen

LandbrugsAvisen hæfter sig ved, at kun et enkelt element er kritiseret. På tre ud af fire kritikpunkter blev vi frifundet. Læs vores kommentar her.

Konventionelle kartofler fremkalder ikke kræft. Heller ikke hvis de er sprøjtet mod skimmel. Det fastslår Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, med syvtommersøm på sin Facebookprofil efter at DR Sjælland har bragt en artikel, der gør det odiøst, at Lammefjordens Grøntsagslaug er med i kampagnen »Støt Brysterne.« Kartoffelavlerne støtter i den forbindelse Kræftens Bekæmpelse med 50 øre pr. kilo kartofler.

I artiklen kalder miljøjournalist Kjeld Hansen det for dybt problematisk at Kræftens Bekæmpelse modtager penge fra konventionelle kartoffelavlere, der bruger sprøjtemidler, og han får støtte af professor i mikrobiologi Hans Jørgen Kolmos, som begrunder det med at kartoffelavlerne bruger midler, der er »potentielt kræftfremkaldende.«

»Selvfølgelig er de ikke det. Miljøstyrelsen godkender ikke pesticider, der er farlige for landmænd og forbrugere,« fastslår Flemming Nør-Pedersen.

Flemming Nør-Pedersen hæfter sig også ved ordvalget »sprøjtegifte,« som han finder helt forkert.

Kritik af kartofler mod brystkræft Fredag 23. oktober 2015 · 08:23

»Det får det til at lyde meget slemt. Det hedder pesticider eller sprøjtemidler,« siger han.

Dårlig kilde

Flemming Nør-Pedersen undrer sig også over, at Hans Jørgen Kolmos som professor i mikrobiologi udtaler sig om pesticider og kræft, som ikke er inden for hans forskningsområde.

»Det er ikke seriøst at bruge ham som kilde til sådan en historie,« siger Flemming Nør-Pedersen.

Usandt

Artiklen ender da også med at konkludere, at der hidtil ikke er fundet rester af pesticider, der er kræftfremkaldende, i konventionelle kartofler.

»Tilbage står, at man igen har fået sagt noget frækt, politisk korrekt og usandt om landbrugets brug af pesticider. Hvor er det dybest set utiltalende og udansk,« siger Flemming Nør-Pedersen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.