Mark: Schweizerfranc stiger - skynd dig væk
Schweizerfranc er et godt risikobarometer - og kursen er stigende.

Af Jens Schjerning, analytiker, Agrocura

Rigtig mange landmænd er ude af schweizerfranc (CHF) efter finanskrisens udbrud i år 2008, dog med en del skrammer.

CHF-kursen er forsat et super måleinstrument til risiko. Vi ser igen en stigende kurs, hvilket stammer direkte fra det kommende franske valg, som kan sætte hele eurosamarbejdet under et gevaldigt pres. Derfor flygter investorer til sikker havn, som blandt andet er Schweiz.

Men det som måske gør allermest ondt på Schweiz er, at den europæiske centralbnak ECB har forlænget deres opkøbsgrogram til ultimo 2017. Det presser direkte centralbanken i Schweiz (SNB), og det er lidt som David mod Goliat, altså storebror ECB mod miniput, SNB.

Det er svært for SNB at gøre yderligere for at holde valutakursen i ro, idet banken allerede har interveneret omkring 105 procent af BNP. Derfor skal der ikke meget til før kursen kan rykke endnu højere op, da banken i Schweiz ikke har mere at skyde med. I første omgang peger det mod 7,20 kr., idet modstanden i 6,95 kr. er overvundet.

På længere sigt, kan CHF gå langt højere, formentligt når næste recession viser sig.

Så hvis der stadig findes landmænd med CHF- lån, ja så kan det kun gå for langsomt med at få det lukket ned.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.