
Ned i knæ og drej langsomt en omgang rundt, mens øjnene søgende spejder ud over kanten af afgrøden.
Alle os der har ledt efter flyvehavre i markerne - eller synet fremavlskorn - kender det. Skal man være sikker på, at der ikke er flyvehavre i markerne, nytter det ikke noget bare at traske sprøjtesporene igennem og kigge rundt.
Nej, man skal med jævne mellemrum ned i knæ, så man er i øjenhøjde med afgrøden - i akshøjde. På den måde spotter man allerbedst flyvehavre.
Mere om dette tema
Mange planteavlskonsulenter er officielle synskontrollanter af fremavlskorn. Før i tiden trampede de markerne igennem for at se efter flyvehavre og andre ikke-tilladte arter. I dag har mange planteavlskontorer investeret i en lille motorcykel, som de kører sprøjtesporene tynde i, mens de spejder ud over markerne. En noget hurtigere metode til at komme rundt i markerne på.
Men måske skal de i stedet investere i et forholdsvist nyt Marksynskøretøj, som er udviklet af Peter Offersen fra Flyvehavrfen Aps i Holstebro. Et trehjulet køretøj, der kører med to hjul i det ene spor i sprøjtesporet og et hjul i det andet. Og hvor føreren sidder meget lavt, så hans øjne lige præcis kan titte op over afgrøden.
Flyvehavre er et større og større problem
"Flyvehavre er lovpligtig at fjerne, alligevel er den et større og større problem ude i markerne. Sandsynligvis fordi bedrifterne bliver større og større, og det bliver sværere at nå hele vejen rundt på gåben. Men også fordi mange arealer i dag er forpagtede ud, og forpagteren er måske ikke helt så omhyggelig med de lejede arealer, som med sine egne", mener Peter Offersen.
Han har ofte været ude for, at han har spottet flyvehavre hos landmænd. Men selv efter at han gentagne gange har påpeget det for dem, har de ikke gjort noget ved det.
"Derfor har jeg udviklet Marksynskøretøjet. Det skulle gerne gøre livet lettere for landmænd ved at give et hurtigt og effektivt overblik over flyvehavre og uønskede græsser og andre arter i markerne", siger han.
Markstyringskøretøjet findes i to størrelser, og var udstillet på Agromek. Sædet kan køres op og ned, så det følger med afgrødens højde. Prisen er fra 31-38.000 kr.
Kan betale sig
Udover, at livet kan blive lettere, er der også en økonomisk gevinst i forhold til at luge flyvehavre til fods eller sprøjte mod flyvehavre, mener Peter Offersen.
"Et køretøj kan klare 300-1.000 hektar om året. Tilbagebetalingstiden er på 1-4 år afhængig af, hvor stort arealet er og hvad man sætter lønomkostningerne til. Typisk tjener det sig selv hjem på 2-4 år ved 300-500 hektar".
Han har solgt ni marksynskøretøjer i 2017/18 - både til landmænd, kontrollører og rådgivningscentre.
Se video m.m. på www.flyvehavren.dk
Relaterede artikler
Kommentarer