
Nitrat er mistænkt for at være en kræftfremkaldende. Men det meste nitrat, du indtager, kommer ikke fra vandet, men fra fødevarer som spegepølser og rødbeder.
Til gengæld får du ofte et højere nitratindtag, hvis du får vand fra en privat brønd, viser undersøgelser.
Gør nitrat i drikkevandet, at du har en forhøjet risiko for kræft – og andre sygdomme, som nitrat mistænkes for at øge risikoen for?
Det forventer Torben Sigsgaard, professor ved Aarhus Universitet, at komme med et kvalificeret bud på næste år. Aarhus Universitet er sammen med de nationale geologiundersøgelser, GEUS, i gang med et stort forskningsprojekt, hvor forskerne sammenligner danskeres sygdomme med nitratindholdet i vandet, hvor de bor.
"Vi har verdens bedste mulighed for at se på, om nitrat kan føre til øget sygdom," siger Torben Sigsgaard til Landbrugsavisen.dk.
International forskning peger på problem
Forskellige internationale undersøgelser har peget på en sammenhæng mellem nitrat og sygdomme – selvom nitrat også kan have sundhedsmæssige gevinster.
Problemet opstår, når nitrat omdannes af bakterier til nitrit eller nitrosaminer. Det kan føre til det sjældne fænomen blå børn, hvor spædbørns indtag af nitrat hindrer iltoptagelsen. Nitrosaminer er kræftfremkaldende.
Nitrat bliver drukket, men kan også finde vej til grøntsager under kogning.
Nitraten kan blive omdannet til nitrit af bakterier i vandet – eller af bakterier i fordøjelseskanalen. Det er dog ikke hele nitratmængden, der omdannes til nitrit i kroppen.
15-20 procent af nitratindtag fra vand
Franske undersøgelser viser, at nitrat i drikkevandet normalt udgør 15 til 20 procent af nitratindtaget. I hustande med privat brønd kan andelen stige til 30-35 procent. Det øvrige nitratindtag kommer fra pølser, rødbeder, kinakål og andre fødevarer. Nitrat anses af nogle dog også for at have gavnlige effekter – og bruges af sportsfolk til at forbedre ydeevnen.
Et stort studie med kvinder fra den amerikanske stat Iowa, der minder om Danmark, viser, at nitrat i drikkevandet kan øge forekomsten af tyktarmskræft.
"De udenlandske undersøgelser tyder på, at øget nitratindtag kan give risiko for tyktarmskræft," siger Torben Sigsgaard.
Det er derfor tyktarmskræft, det danske studie fokuserer på. De vil dog også sammenholde nitratindhold i drikkevand med en række andre sygdomsforekomster, eksempelvis fosterskader.
Kommentarer