Ny glyphosat-formuleringer virker bedre i dybden - men langsommere virkning

De udfasede tallowamin-formuleringer af glyphosat havde ikke så god langtidsvirkning, de nye bioformuleringer virker mere i dybden.

Der er ikke grund til at græde over, at den politiske kamp om ukrudtsmidlet glyphosat, har ført til, at nogle af de gamle formuleringer af produktet er blevet udfaset. Det mener Michael Rose fra FMC, det tidligere Cheminova.

Mange landmænd har været bekymret over de nye bioformuleringer, fordi markerne ikke visner så hurtigt ned. Men ifølge Michael Rose er det rent visuelt, at de ikke virker så hurtigt, og de har en bedre effekt på rødderne, end de gamle formuleringer.

De nye formuleringer er de mere skånsomme mod de øverste cellelag, hvilket sikrer bedre transport rundt i planten, og derfor har de bedre langtidsvirkning.

»Hvis det kun handler om nedvisning, var de gamle formuleringer hurtigere, men de nye når at få bugt med en større del af rodnettet, fordi de trænger bedre ind i planterne, og de ikke nedvisner så hurtigt,« siger han.

Formuleringerne med tallowamin blev udfaset fordi de er mistænkt for at være sundhedsskadelige.

Sænk pH

Skal man opnå en god effekt af glyphosat, peger han på, at man skal sørge for rette pH-værdi i sprøjtevæsken. Glyphosat binder sig nemlig til bl.a. kalk i vandet, men også til jern, mangan, kalium, natrium og andre forbindelser som altså forringer effekten.

Til gengæld kan man godt glemme sprede-klæbemiddel.

»Jeg har en kollega, der siger, at rabarbermarmelade virker lige så godt som sprede-klæbemiddel. Det han mener er, at det ikke har en gavnlig effekt, og jeg vil fraråde det, for det sætter sig nok i dyser og filtre,«< sagde han muntert.

Det har heller ikke været muligt at påvise, at et bestemt tidspunkt på dagen er det bedste sprøjtetidspunkt. Jo, i nogle år og nogle afgrøder er der effekt, men året efter kan effekten være modsat.

To til fire liter ammoniumsulfat kan til gengæld fremme effekten af glyphosat, påpeger Michael Rose.

Tidligere var en god tommelfingerregel, at vand er det billigste sprøjtemiddel. Sådan lyder rådet ikke i dag. Ifølge Michael Rose virker glyphosat bedst, når koncentrationen er høj. Derfor lyder rådet nu, at det skal sprøjtes ud i 100 liter vand pr. hektar.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.