Opskrift: Her er den sikre vej til problemer med genstridigt græsukrudt

Ugen på Spidsen: Helt eksklusivt bringer Mark Online opskriften på, hvordan du med hundrede procents garanti får problemer med græsukrudt. Metoden er veldokumenteret og velafprøvet over hele landet – og nok så væsentligt: Mange landmænd kan få succes med den, ved blot at gøre som de plejer, skriver ugens klummeskribent på Mark.

For nylig læste jeg, at omvendt psykologi er særdeles effektivt.

Kort fortalt er det en teknik, der består i at forsøge at påvirke en person ved at bede ham om at gøre det modsatte af det, vedkommende prøver at opnå.

Succesen ved omvendt psykologi bunder i, at vi ikke bryder os om, at der er nogen der fortæller os, hvad vi skal gøre. Derfor forsøger vi ubevidst at hævde vores frihed ved at gøre nøjagtig det modsatte.

Det virker

På Mark Online holder vi os ikke tilbage i forhold til at anvende psykologi – herunder omvendt psykologi - hvis det virker.

Derfor bør du i dine bestræbelser på at få dine marker svinet maks til med problematisk græsukrudt følge nedenstående råd nøje:

Praktiser et ensidigt sædskifte. Hvede efter hvede er effektivt – især på lerjord. Det er en sikker genvej til resistent græsukrudt.

Så tidligt og med en så tilpas lille udsædsmængde, at græsukrudtet får frit spil.

Sørg for en dårlig etablering af afgrøden, da en uens plantebestand giver gode betingelser for genstridigt græsukrudt.

Brug masser af kemi – gerne gentagne behandlinger med midler med ens virkemekanisme. Det er en sikker vej til at græsukrudtet udvikler resistens.

Voldtag stubben bedst muligt efter høst. Gerne med store flotte maskiner der sikrer, at ukrudtsfrøene blandes op i hele pløjelaget. Derved er man sikret at få maksimal glæde af ukrudtsfrøene mange år frem i tiden.

Dyrk så lidt vårsæd som muligt.

Etabler efterafgrøder på en måde så ukrudtet får bedst mulige betingelser. Det vil sige en grundig jordbearbejdning, hvor man samtidig stræber efter en dårlig etablering af efterafgrøderne, så de ikke konkurrerer unødigt mod græsukrudtet.

Lav egen udsæd, og sørg for at ukrudtsfrø ikke bliver sorteret fra inden såning.

Og endelig: Maskiner er særdeles effektive til at sikre, at græsukrudtsfrø og andet problematisk bliver spredt over et så stort areal som muligt. Hvis du ikke selv magter opgaven, så lej en nabo eller maskinstation til det. Dermed kan du tilmed være heldig at få helt nye spændende ukrudtsarter, som du hidtil ikke har haft fornøjelse af, ind på din ejendom.

Søg hjælp

Mark Online er bekendt med, at der kan være andre effektive genveje til at opnå problemer med problematisk græsukrudt på de enkelte marker.

Hvis du mod forventning ikke får succes med at følge ovenstående råd, så kan du kontakte din planteavlskonsulent.

Planteavlskonsulenten kan helt sikkert henvise til en landmand i dit lokalområde, som har problemer med græsukrudt – eller som måske oveni købet har græsukrudt, der er resistent over for kemi.

Planteavlskonsulenten vil helt sikkert også kunne arrangere en pluk-selv ordning – eller arrangere, at der bliver lagt resistente ukrudtsfrø til side, så de kan erhverves mod betaling.

Bliv klogere

Hvis du efter at have læst ovenstående tænker, at der måske er en anden og bedre tilgang til problematisk græsukrudt, så kan du med fordel læse august-udgaven af fagmagasinet MARK, som er udkommet 2. august.

Her kan du læse en artikel, der stiller skarpt på, hvad du kan gøre for at undgå eller minimere risikoen for at du får seriøse problemer med græsukrudt på din ejendom.

Inden du kaster dig over artiklen, er vi dog nødt til at advare om, at det for mange landmænd kræver, at der skal ændres adfærd.

Det er svært – og det kan være forbundet med udgifter på den korte bane. På den lange bane er der dog ingen tvivl om, at det er givet rigtig godt ud.

'

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.