Et mobiltørreri kan redde avlens kvalitet i ekstremt våde år, hvor håndtering i tørresilo eller navnlig på planlager kan være umulig.
Gælder det i stedet en mere typisk halvvåd dansk høst, sikrer mobiltørreriet, at man ufortrødent kan høste korn med op til 20 procent vand, som løbende kan nedtørres til eksempelvis 13,5 procent.
På den måde laver mobiltørreriet kornet lagerfast som en del af høsten, og efter en nedkøling er korntørring ikke noget, der skal spekuleres mere over.
Netop kravet om at tørring skal afsluttes samtidig med høsten, er en af de tungtvejende grunde, når valget falder på mobiltørrerier. En anden fordel er at det kan være billigere end tørrefasciliteter i siloer ved anlæg på over 3.000 til 4.000 tons.
Tører automatisk til ønsket vandprocent
Ved start indtaster man en ønsket vandprocent, som kornet skal have når det forlader tørreriet. Det krav opfylder tørreriet automatisk ved at regulere på gennemløbshastigheden.
Kan den ønskede vandprocent ikke opnås, uden at kornets maksimalt tiladte temperatur overskrides, må det tørres ad flere omgange.
Typisk kan vandindholdet sænkes seks til otte procent uden fare for at ødelægge spireevnen i eksempelvis maltbyg eller fremavl.
Skal hele processen lige fra aftipning til slutlagring ske automatisk, kræver det at kornet tilføres løbende fra eksempelvis en eller flere forsiloer. Alternativt vælges typisk en stor tipkasse eller et påslag sammen med en bufferplads. Dette set-up kræver pasning igennem natten.
Portionstørreri til det grove
I praksis flyttes mobiltørrerierne sjældent, som navnet ellers antyder. Oftest bliver det blot til en tur under tag efter brug.
Når det en gang skal sælges, gør flytbarheden det dog til en mere attraktiv salgsvare end et stationært anlæg .
Portionstørreriet på hjul, eller vogntørreriet, er derimod helt mobilt. Her sørger lodrette snegle for kontinuerlig opblanding og muliggør tørring af alt fra græsfrø, over korn, majs og bønner, til visse restprodukter.
Vogntørrerierne kan leveres traktordrevne, hvorved man kan tørre over alt. Flere lejes derfor også ud.
KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE OVERSIGTEN
Redaktionens deadline for denne artikel: januar 2021
Bemærk, at ovenstående oversigt er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle mobile tørringsanlæg, der forhandles i Danmark.
Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre mobile tørringsanlæg på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk
Faktaboks
6 fokuspunkter ved køb af mobil tørringsanlæg
- Hvordan skal tørreriet fødes?
- Hvor hurtigt kan det håndtere en normal dagshøst?
- Hvilken rengøring kræves ved sortsskifte?
- Skal det kunne tørre specielle afgrøder hvorsomhelst?
- Skal nedkøling ske på lageret eller i tørreriet?
- Hvor bliver støv og eventuel afrensning af?
Relaterede artikler
Kommentarer