Overblik: 7 liftophængte spredere - gps og tilpasninger er rygrad (opdateret)

Nogle liftophængte spredere overvåger og tilpasser spredebilledet konstant, og gps er næsten blevet standard til minimering af overlap. Se oversigten med nøgledata for syv spredere på det danske marked.

De fleste gødningsspredere sælges i dag med gps-kontrolleret styring af start og stop samt kilespredning.

Formålet er det samme, men der er forskel på, hvordan sprederne regulerer deres spredebillede. Nogle forskyder spredebilledet og snævrer det ind, mens andre lover at sprede i deciderede sektioner ligesom
delbredderne på en sprøjte.

Sideløbende lanceres stadig andre nye features. Ofte er formålet at opretholde en optimal spredning uden førerens hjælp i takt med, at gødning, terræn og vejr skifter.

Senest er lanceret et system, der tilpasser spredebilledet efter maskinens hældning for at gøre spredning på bakker mere præcis. Et andet system kan kompensere for både vindstyrke og vindretning.

Nogle spredere har desuden en konstant overvågning af spredebilledet, eller vejning af den øjeblikkelige udbragte mængde. Her er et af formålene at kompensere for uensartet gødning.

Andet end automatikker

Set med nøgterne briller er der også andre vigtige forhold end de smarte automatikker. Blandt andet er der forskel på, hvor mange justeringer der kræves, før man kan komme af sted.

Der er også forskel på, hvor mange gødningstyper de forskellige mærker har i deres databaser.

Anvender man discountgødning, er det vigtigt at vide, hvor skånsomme omrørerne er, og hvilket omdrejningstal skiverne kører for at opnå den ønskede spredebredde.

Bruger man kantspredning ofte, er det en fordel, hvis den kan slås til og fra i farten og anvendes til begge sider.

Endelig er det maksimale flow vigtigt, da det er kapacitetens flaskehals ved eksempelvis NPK-fuldgødskning.

Gælder det efterafgrøder, er også maskinens nøjagtighed ved små mængder vigtig, herunder om der kræves decideret mikrodoseringsudstyr.

Eksisterende terminal

Skal sprederen styres over en traktor- eller gps-terminal, man har i forvejen, skal man vide, om den kan arbejde med det ønskede antal sektioner og graduere tildelingen. Nogle gange kan det fikses med tilkøb af en opdatering.

Der kan også være forskel på, hvor brugervenligt betjeningsmenuerne vises i forhold til, hvis sprederen har sin egen terminal.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Maj 2020 (19. maj 2020 er der tilføjet to spredere i oversigten)

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle spredere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre spredere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

 

Faktaboks

4 gode råd

  • Undersøg om din nuværende traktorterminal kan håndtere de ønskede sektioner samt eventuel gradueret tildeling.
  • Sprederens maksimale flow er den begrænsende faktor, uanset hvor mange smarte funktioner den ellers har.
  • Undersøg hvor mange steps, det kræver, før den enkelte maskine er klar til at sprede en specifik gødning.
  • Der kan være forskel på maskinerne inden for mikrodosering og fleksibilitet i kantspredningen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.