Betalt indhold af Bayer Crop Science

Planlæg din svampestrategi i byg nu, og kom svampene i forkøbet

En effektiv svampestrategi i byg handler om at være på forkant hele tiden. Derfor er det nu tid til, at du skal planlægge din svampestrategi, så du kan sikre den gode kvalitetsbyg.

Sådan lyder rådet fra Bayers ekspert, Ivan Kloster. For at hjælpe dig godt på vej, giver Ivan Kloster her sine anbefalinger til en effektiv svampestrategi, som kan sikre dig et højt udbytte og kvalitet.

På grund af efterårets våde vejr har det været svært for de danske landmænd at så vintersæd. Derfor vil vi i 2020 se større vårbyg arealer rundt om i landet. Her vil vi gennemgå nogle vigtige faktorer, som alle har indflydelse på udbyttet og kvaliteten af den høstede vare. Herunder en god etablering, forebyggelse af sygdomme, skadedyr mm.

Sådan etablerer du din mark bedst

Det er essentielt at få lavet en god etablering af dine bygafgrøder, så planterne får de bedste forudsætninger til at vokse sig store. “Når du sår din vårbyg, er det vigtigt at fokusere på, at din mark skal blive en kvalitets mark, så du får det højeste udbytte”, udtaler Ivan Kloster. Her giver Ivan Kloster nogle gode råd, du kan følge, når du skal etablere din mark.

For det første skal såbedet være egnet, inden du sår. Det vil sige, at du ikke må køre i marken, før jorden er tjenlig. “Hav is i maven og væbn dig med tålmodighed, for ellers kan du risikere, at jorden er for våd og sjasket.”, råder Ivan Kloster. Derudover skal du placere kernerne i den rigtige dybde. Ivan Kloster anbefaler, at du placerer dem i 3 cms dybde, hellere tættere på 2 cm end 4 cm. Hvis kernerne kommer for langt ned, er der risiko for, at afgrøderne busker sig for dårligt. Det tredje råd er at placere gødning samtidig med, at du sår. På den måde er du sikker på, at afgrøden har let tilgængelige næringsstoffer.  

Den optimale svampestrategi

Når etableringen af marken er på plads, er det tid til, at du beskytter din mark imod angreb af svampe. Her kan du læse Ivan Klosters anbefalinger til den optimale svampestrategi.

Ivan Kloster anbefaler, at du deler behandlingen op i to, så du kan være på forkant med at holde svampesygdommene væk. Den første behandling skal finde sted i stadie 31-33, i begyndelsen til midten af maj. I dette stadie anbefaler Ivan, at du enten bruger 0,25 L Proline Xpert eller 0,3 L Prosaro pr. hektar. I starten af juni skal den anden behandling finde sted, når afgrøderne er i stadie 39-49. Til denne behandling anbefaler Ivan Kloster, at du bruger en blanding bestående af 0,5 L Propulse plus 0,2 L Comet Pro pr. hektar. Propulse er et effektivt middel til ramularia. Med en dosering på 0,5L Propulse pr. hektar er du helgarderet imod ramularia, samt de andre forekommende svampe.

Sponsoreret Bayer Crop Science

Billede: Angreb af ramularia i vårbyg

Sikring af akset

I forlængelse af den anden behandling kan du med fordel kombinere med vækstregulering. Ivan Kloster anbefaler, at når stakkene er synlige, og du skal behandle med Propulse og Comet Pro, så tilsæt 0,2 L Cerone pr. hektar. Cerone er med til at styrke strået og akserne, så aksene ikke risikerer at knække af inden høst. Samtidig kan Cerone sikre, at sideskuddene kommer med op, og på denne måde opnås større og mere ensartede kerner.

Sponsoreret Bayer Crop Science

Billede: Akset øverst er behandlet med Cerone

5 svampesygdomme i vårbyg

Meldug, skoldplet, bygbladeplet, bygrust og ramularia er de mest almindelige svampesygdomme i byg. Her kan du blive klogere på, hvilke svampesygdomme du skal holde øje med, og hvordan du bedst forbygger et angreb.   

Meldug lever kun på levende planter, og giver planterne et gråt og melet udseende. Det er ikke alle landmænd, som behøver at bekymre sig om meldug, da mange bygsorter er resistente over for denne svamp. Hvis man har en meldugmodtagelig sort, er det dog vigtigt at beskytte imod svampen tidligt på sæsonen.    

Skoldplet og bygbladplet er to fugtelskende svampe, der spredes med regnstænk tidligt på sæsonen. Det er vigtigt at være opmærksom på skoldplet og bygbladeplet, da de kan angribe alle sorter og smitter fra planterester, som ligger på marken. Derfor er det en god idé at være på forkant, da disse svampe, i et regnfuldt forår, kan sprede sig eksplosivt via regnstænk. Har skoldplet og bygbladplet først fået godt fat, kan de være svære at bekæmpe.

Bygrust elsker varme og ses ofte senere på sæsonen, når det bliver varmere i vejret. Bygrust kan ramme alle sorter. Hold derfor et skarpt øje med bygrust, da den kan være svært at få øje på, så længe angrebene er svage. Stærkere angreb ses først i de senere vækststadier. Men da bygrust er en meget tabsvoldende sygdom, så skal bekæmpelsen iværksættes ved begyndende angreb.

Ramularia spredes med frøene og vinden. Ramularia ses sent på sæsonen og skal behandles forbyggende i stadie 39-49. I modsætning til de andre svampesygdomme kan ramularia kureres, derfor er det vigtigt at sprøjte forbyggende. Ramularia er en stresssygdom, der angriber svækkede og stressede planter. Det kan f.eks. være planter under modning, eller når der forekommer andre stressfaktorer som pludselige temperaturskift, tørke eller store mængder nedbør. Alle sorter kan blive angrebet af ramularia.

Comet Pro® BASF

Faktaboks

Sådan behandler du vårbyg og vinterbyg

Hvis du har vinterbyg, så anbefaler vi, at du foretager de samme 2 behandlinger, som var det vårbyg:

  • Første behandling: 0,25 L Proline Xpert eller 0,3 L Prosaro pr. hektar.
  • Anden behandling: 0,5 L Propulse plus 0,2 L Comet Pro og 0,2 L Cerone pr. hektar.

Således er dine vinterbygafgrøder også effektivt beskyttet imod svampeangreb.

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, svampestrategi, byg, udbyttesikring, udbytte, svampebehandling, svampebekæmpelse

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.