Planterådgivere: Vejret har klaret vækstreguleringen i år
Sagros forsøg med vækstregulering i vintersæd har været præget af vejr, der svarer til fastlandsklima.

Omkring 50 deltog, da vestjyske Sagro inviterede til en dag med gennemgang af et stort forsøg med vækstregulering af vintersæd.

Formålet er at undersøge, hvordan afgrøderne reagerer ved vækstregulering på forskellige stadier, fortæller Sagro om arrangementet. 

"Vi har sprøjtet ”med hovedet under armen”, som planterådgiver  Finn Poulsen udtrykker det.

Det vil sige én sprøjtning per parcel, i en af de 12 uger, forsøget løber – uden at tage hensyn til vejrudsigten i den efterfølgende periode. Det er nemlig ellers den, der afgørende for effekten af vækstreguleringen.

Vejret i år har slet ikke indbudt til behov for vækstregulering. Det har mest af alt mindet om fastlandsklima,  med kulde i den afsluttende del af vinteren, der går næsten direkte over i varme, påpeger han. 

Maj måneds kulde…

Varmen og det tørre vejr, hæmmer den vegetative vækst, så stråene er korte, samtidig med at afgrøderne er tynde.

Rugen mangler således omkring 20-30 centimeter i højden, mens hveden kun står i knæhøjde.

Det gamle ordsprog med at ”Maj måneds kulde – gør laderne fulde”, skal i år læses med omvendt fortegn, for varmen betyder, at væksten med Finn Poulsens ord er ”ræst igennem”, så planterne så at sige er ældet uden at vækste.

Fem gode råd til vækstregulering af vårbygMark Fredag 25. maj 2018 · 08:14

Som forventeligt

"Der er egentligt ikke noget overraskende i resultaterne til nu, det er kun vejret, hvor vi har manglet den kolde periode.

Det betyder naturligvis, at vi ikke får alle de resultater ud af forsøget, som vi kunne ønske, men det giver os en god viden om effekten af sprøjtningen med forskellige vejrtyper.

Rugen er den afgrøde, der har taget mest imod vækstreguleringen mens hvede og vinterbyg ikke har taget meget imod. Det interessante nu er jo, om det står op til høst om fem-syv uger," siger Finn Poulsen.
 

Ramt af tørkestress

Afgrøderne har fået den første af to eller tre vandinger.

De er på grund af det varme vejr ramt af tørkestress. Det vil sige, at afgrøderne som sådan står fint uden at være tørkeskadet, men væksten er påvirket både på højden og drøjden.

Billedet med manglende behov for vækstregulering afspejler det generelle billede i landskabet, hvor Sagros planterådgivere kun har anbefalet vækstregulering på færre marker end normalt.

Med på markvandringen var i øvrigt også en del rådgivere fra kemi-virksomheder.

"Og når selv de siger, at man skal være forsigtig med vækstregulering, så er det et hårdt argument," siger Finn Poulsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.