Tjek dit kemirum: 97 planteværnsmidler rammes af forbud i 2020 - se hele listen

En lang række meget solgte planteværnsmidler bliver ramt af anvendelses- og opbevaringsforbud i løbet af 2020. Et af de første midler, der skal væk fra hylderne i 2020, er Reglone. Se hele listen med produktnavn, registreringsnummer og forbudsdato for alle 97 forbudsramte midler.

Det er snart sæson for indkøb af ny planteværnskemi til brug i foråret, og så er det ekstra vigtigt at få ryddet op i de midler, der snart bliver ramt af forbud - eller allerede er det -, og som måske ellers kan blive skubbet bagud på hylderne.

Og det kan som bekendt være en dyr sag at sjuske med oprydningen i de gamle midler, påpeger Finn Olsen, teamchef og planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

"Om en måned eller to vælter det ind med dunke og kasser i kemirummet, og så risikerer man at de gamle  midler ryger ind bagerst på hylderne.

Så det er nu, man skal bruge en våd eller mørk dag til at få ryddet op i hjørnerne, specielt for de små pakker. Er man i tvivl, så tjek i Middeldatabasen eller send et foto af dunken til din konsulent,", lyder det fra Finn Olsen. 

Ulovlig kemi hos hver fjerde landmand

Hos Seges i Skejby er landskonsulent Jens Erik Jensen netop ved at lægge sidste hånd på en status for hvilke planteværnsmidler, der bliver ramt af brugs- og opbevaringsforbud i 2020, og som dermed skal fjernes fra landmændenes kemirum.

"De seneste tal fra Landbrugsstyrelsen for sæson 2018/19 viser, at kontrollanterne finder ulovlig kemi hos  ca. hver fjerde landmand, de besøger. Det er faktisk en forværring i forhold til året før, og det er for mange", siger Jens Erik Jensen.

"Det er jo også ærgerlige penge at betale, når man nu ved at bødetaksterne starter ved 5.000-8.000 kroner for første middel og så stiger derefter", siger han.

Forbudslisten for 2020 tæller lige nu 97 produkter, men der er ingen garanti for, at der ikke kan blive føjet flere midler til listen. Fx ved vi, at Biscaya vil blive forbudt, men vi kender endnu ikke forbudsdatoen, oplyser Jens Erik Jensen.

En gennemgang af 2020-forbudslisten viser, at en lang række populære midler ryger ud af sortimentet i løbet af året. Først for står blandt andet alle Reglone-produkter, som har brugs- og opbevaringsforbud pr. 4. februar 2020, og her nærmer fristen sig altså med hastige skridt.

En række andre produkter som fx Saracen, Nuance WG og Pirimor har først skæringsdato længere henne på sæsonen, og her er det muligt at nå at få brugt midlerne op.

De 97 planteværnsmidler bliver forbudt af én af tre grunde:

  • Aktivstoffet er blevet forbudt i hele EU
  • Produktet skifter fabrikant og skal have ny etikette
  • Godkendelsen udløber og firmaet har ikke genansøgt om godkendelse

Udover de midler som rammes af forbud i 2020, opfordrer Jens Erik Jensen også til at være opmærksom på, at en række minimidler blev ramt af brugs- og opbevaringsforbud pr. 30 november 2019, nemlig alle minimidler med firmanavnet Du Pont på etiketten.

Figur 1. Registreringsnummeret for et pesticid finder du som hovedregel på den nederste del af etikettens hovedfelt - på den viste etikette herunder er reg.nr. 1-178

Slut med Reglone, Stomp og Pirimor

I faktaboksen herunder er vist de vigtigste og mest solgte forbudsramte midler i 2020 og datoen for, hvornår de ikke må anvendes længere og skal være fjernet fra kemirummet. 

Se hele listen over alle 97 planteværnsmidler, der bliver ramt af brugs - og opbevaringsforbud i 2020 (dokumentet indeholder tre sider) her.

Brug fx appen KemiTjek til at tjekke status for et planteværnsprodukt.  

Faktaboks

De vigtigste og mest solgte midler, som bliver ramt af anvendelses- og opbevaringsforbud i løbet af 2020

● Plenum 50 WG (reg.nr. 653-1), insektmiddel til raps - forbudt pr. 30. januar

● Diquat, alle midler med aktivstoffet diquat, blandt andet Reglone (reg.nr. 1-178)  - forbudt pr. 4. februar

● Stomp (reg.nr. 19-138)  - forbudt pr. 1. marts

● Stomp Pentagon (reg.nr. 19-142) - forbudt pr. 1. marts

● Armure (reg.nr. 1-198) - forbudt pr. 19. marts

● Bumper 25 EC (reg.nr. 396-1), meget brugt mod hvedebladplet - forbudt pr. 19. marts

● Tilt 250 EC (reg.nr. 1-4), mod svampe i korn - forbudt pr. 19. marts

● Saracen (reg.nr.11-51), ukrudt i vintersæd og vårsæd - forbudt pr. 11. juni

● Dan-Kvik Plus (reg.nr. 11-50), glyphosatprodukt - forbudt pr. 17. juni

● Pistol (reg.nr. 18-497), ukrudt på gårdspladser - forbudt pr. 17. juni

● Roundup 3000 (reg.nr. 48-15)- forbudt pr. 17. juni

● Nuance WG (reg.nr. 11-39), ukrudt i korn - forbudt pr. 19. juni

● Betanal Power (reg.nr. 18-519), ukrudt i roer - forbudt pr. 1. juli

● Orius 200 EW (reg.nr. 396-24), svampe - forbudt pr. 12. august

● Trimaxx (reg.nr. 396-46), vækstregulering - forbudt pr. 27. august

● Pirimor (reg.nr. 1-168), insekter - forbudt pr. 31. december 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.