Rådgiver: Stigende problemer med jordboende skadedyr i vintersæd

Der er mange jordboende skadedyr og stor forskel på, hvordan de forebygges, påpeger konsulent.

Er der striber i vintersæd, der spises af skadedyr i efteråret, er det vigtigt at finde ud af, hvilket skadedyr det er.

Der er mange jordboende skadedyr og stor forskel på, hvordan de forebygges, siger Lars Skovgaard Larsen, VKST.

- Vi ser stigende problemer med aksløberlarver i græsfrøsædskifter på milde jorde. De senere år har de også bredt sig til nabobedrifter, der ikke har græs. De laver ofte skader i vintersæd i striber efter spildkorn. Pløjning hjælper ikke, da de lever i jorden. De kan også angribe som en hær fra kanten af, så de forveksles med snegle.

- I litteraturen står der, at larverne er aktive i foråret, og at de kan angribe vårsået korn, før de forpupper sig sidst i april eller først i maj. I praksis ser vi dog ikke problemer med angreb i vårsået korn ved omsåning af marker med efterårsangreb. Vårbyg sanerer dog ikke, så man skal have andre afgrøder end korn og græs ind i sædskiftet, siger han.

- Der er også fritfluer - de lægger også æg i spildkorn efter høst. Larverne angriber vintersæd, der går ud i striber. De er ikke stedbundne som aksløberlarven, og er væk i foråret.

Læs flere aktuelle tips til markbruget i det nye nummer af fagamagasinet MARK, der udkommer 1. november.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.