I 2014 testede DTU Fødevarekontrollen og Fødevarestyrelsen cirka 2.500 stikprøver af frugt, grønt og korn for sprøjtemidler. Fødevarerne kommer både fra økologisk og konventionelt produktioner.
Resultaterne fra 2014 viser, at ingen af de påviste sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko, bortset fra to udenlandske prøver, som er blevet tilbagekaldt fra markedet.
Resultaterne fra kvartalsrapporterne vil blive behandlet mere indgående senere på året i Fødevarestyrelsens årlige rapport om pesticidrester i fødevarer, som DTU Fødevareinstituttet bidrager til.
Den årlige rapport indeholder også data for forarbejdede varer, prøver af animalsk oprindelse, babymad og prøver udtaget på baggrund af mistanke.
Cocktail-effekten
DTU Fødevareinstituttet vurderer også, om tilstedeværelsen af flere pesticider i samme prøve, kendt som Cocktail-effekten har givet anledning til en risiko for forbrugeren, både for så vidt angår den kroniske som den akutte risiko for børn og voksne.
"Vi har testet for, om der var flere forskellige pesticider i samme prøve i et stykke tid. Det er interessant at se på, om der er en effekt, og så er det et område, der er meget fokus på i øjeblikket," siger Bodil Hamborg Jensen, seniorrådgiver ved DTU, til Landbrugsavisen.dk.
Hun forklarer, at testene indtil videre ikke har vist et niveau, der gav grund til bekymring.
Fokusset på Cocktail-effekten skyldes, at der er stor uenighed og usikkerhed omkring den samlede effekt, som de sprøjtemidler og kemikalier, vi udsættes for, blandt andet igennem kosten, har på vores krop og sundhed.
I EU undersøges Cocktail-effekten, efter at blandt andet danske forskningsresulter påviste, at kemikalier og hormonforstyrrende stoffer fundet i blodprøver fra børn viste en bekymrende sammenhæng.
Relaterede artikler
Kommentarer