Rekordmange blomstermarker i år

Til glæde for blandt andet humlebierne er der i år sået rekordmange blomster på de danske marker. Siden 2017 er arealet med blomstermarker steget med 60 procent.

Ifølge Landbrugsstyrelsens statistik var der i år et rekordstort areal med blomsterstriber og brakmarker.

Siden 2017 er det samlede areal med blomstermarker steget 60 procent. I 2019 er det samlede areal, hvor der er blevet sået blomster, på i alt 2071 hektar. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Men de farverige blomsterstriber og brakmarker er ikke kun flotte at kigge på, men skaber også større variation i det dyrkede landskab og giver humlebier, sommerfugle og andre insekter et sted, hvor de kan yngle, indsamle pollen og nektar. 

"Vi kan se, at blomsterstriber og blomsterbrak er blevet meget populære redskaber, som landmændene bruger, når de vil gøre en ekstra indsats for insekterne", siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

Uberørte blomstermarker skaber større naturværdi

At der er kommet flere blomstermarker falder sammen med, at reglerne for blomsterbrak i år er blevet lempet, sådan at der ikke længere stilles krav til, at landmændene årligt skal slå deres blomstermarker. Det betyder, at der kun er krav om slåning af arealet hvert andet år på blomstermarkerne, hvilket er en stor gevinst for insekterne.

"Selvom blomstermarkerne om sommeren summer af liv, når insekterne bruger dem til at indsamle pollen og nektar, har de faktisk en lige så vigtig funktion resten af året, hvor bierne og sommerfugle bruger dem til yngle- og overvintringssteder. Derfor giver de nye regler rigtig god mening, da insekterne får en chance for at udvikle sig og overleve", siger Peter Byrial Dalsgaard.

Faktaboks

Gode råd til landmanden

Vil man have størst mulig naturværdi ud af sine blomstermarker, er der en række tiltag, man som landmand kan gøre brug af for at skabe bedre rammer for insekterne, skriver styrelsen.

  •  Det er for eksempel en god idé at lave en rotationsordning, hvor der kun omlægges en mindre del af blomstermarkerne, sådan at der altid bevares et område, hvor dyr og planter får lov at overleve.
  • Samtidig er det gavnligt for insekterne, hvis der sås en frøblanding, der indeholder flere forskellige pollen- og nektarrige plantearter. En stor variation af planter er nemlig med til at fremme diodiversiteten på marken, hvilket danner grundlaget for en større diversitet af insekter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.