Selvforsyning med gas vil lægge beslag på en tredjedel af Danmarks halm

Mængden af halm skal øges fra de nuværende 300.000 ton til to millioner ton, hvis Danmark skal være selvforsynende med gas fra biogasanlæg.

Kigger man på et kort over Danmarks biogasanlæg, vil man se, at anlæggene er koncentreret i områder, hvor der er relativ let angang til gylle.

Sådan vil det ikke nødvendigvis være i fremtiden. Der kan man sagtens forestille sig biogasanlæg nær havne. Det vil nemlig give mulighed for at sejle store mængder halm til biogasanlæggene.

Det fortalte Henrik B. Møller, seniorforsker på AU, i et indlæg på Plantekongres 2023.

Ringere gødningsværdi

En af problemerne ved at øge andelen af halm og andet plantemateriale i biogasanlæggene er, at den afgassede biomasse virker ringere på landmændenes marker.

- For ti år siden var budskabet, at afgasset gylle virkede bedre end både kvæg- og svinegylle. Sådan er det ikke mere, sagde Torkild Birkmose, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjede, at det skyldes, at der blandes mere dybstrøelse, halm og andet svært omsætteligt plantemateriale i biogasanlæggene. Det giver et restprodukt, som har et højere indhold af tørstof, og det gør det sværrere, at at opnå en så god udnyttelse af kvælstoffet i den afgassede biomasse som tidligere.

Budskabet var derfor, at man skal stille krav til biogasanlæggene. Modtager man en gylle, der har en ringere gødningsværdi end den gylle, man leverede til anlægget, så skal man i et eller andet omfang kompenseres. 

 

Emneord Plantekongres 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.