Selvstændig drone skal bo i marken: Find og bekæmp ukrudt præcist

Dansk projekt skal udvikle en drone, der bor i marken, og konstant overvåger afgrøden med den nyeste kamerateknologi og kunstig intelligens. Opgaven er at finde og bekæmpe ukrudt med så lidt sprøjtemiddel som muligt.

Et nyt dansk projekt har som mål at udvikle en drone, kaldet Cropdrone, der bor i marken, og konstant overvåger afgrøden med den nyeste kamera-teknologi og kunstig intelligens.

Dronen bliver udstyret med sprøjteudstyr, og dermed vil det blive endnu nemmere for landmanden at placere sprøjtemidlerne der, hvor behovet er.

Bag projektet står fem danske landbrugsvirksomheder, Aalborg Universitet samt landbrugsbedriften Klitgaard Agro. 

Projektet har et samlet budget på ni mio. kr. og er støttet gennem gudp-midlerne, lyder det i en pressemeddelelse fra en af de medvirkende virksomheder, Danfoil.

Drone kan flyve flere dag i streg

Droneteknologien i projektet kommer fra firmaet Hecto Drone og er designet specifikt til opgaver med lang flyvetid, høj løfteevne, digitalisering og autonomi.  

- Det smarte ved dronen er, at den automatisk kan genopfylde sig selv og er styret over mobilnettet. På den måde kan dronen flyve flere dage i streg uden menneskelig kontakt. Dronen er desuden allerede godkendt til at flyve og sprøjte med planteværn på vores testområde, siger Andreas Siggaard, direktør for Hecto Drone.

Scout Robotics, der siden 2017 har leveret tildelingskort til landmanden baseret på drone og satellit, ser også store muligheder i den nye teknologi.

I dag er droneflyvning en forholdsvis manuel proces fra flyvning til leverance. 

“Vi ser nogle spændende muligheder i projektet, hvor målet er at dataindsamling, analyse og tildeling af sprøjtemidler udføres automatisk, siger Per Valentin Lund, der er grundlægger af Scout Robotics.  

KOrtlægning af ukrudt uden menneskehånd

Analysedelen står virksomheden The AI Lab for. De har arbejdet intenst med kunstig intelligens og ukrudtsgenkendelse gennem en årrække. 

- Vi ser et enormt potentiale i at udbygge mulighederne for autonom ukrudtskortlægning og -bekæmpelse. Med de seneste års fremskridt inden for kamerasystemer og kunstig intelligens, kan vi, med den udviklede drone, fjerne nogle af de sidste manuelle led i ukrudtskortlægningen og få det bragt i spil i marken, siger Mads Dyrmann, grundlægger af The AI Lab. 

Flyvning og indsamling af billeder kan sagtens foregå selvom det blæser, men behandlingen med planteværn skal foregå når vinden har lagt sig.

Dronen kan nemt skifte mellem specialiseret kamerateknologi og sprøjtebom i løbet af minutter. Så når det blæser indsamler den billeder, og når vinden lægger sig, udfører den intelligent behandling af marken med en sprøjtebom fra Danfoil.

Den nordjyske sprøjteproducent Danfoil skal nemlig levere sprøjtedelen til dronen. 

- Droner er en ny platform at udføre plantebeskyttelse fra, og vi kan virkelig optimere rettidigheden og intelligent stedspecifik behandling. Vi er til stede i marken hele tiden, og når vejret er til det, så sprøjter vi, resten af tiden forbereder vi os intelligent på, næste gang det bliver sprøjtevejr, siger Martin Dyhrman Sørensen, direktør i Danfoil.

Aalborg universitet bidrager til projektet med højt specialiseret viden omkring fluid dynamik og luftstrømninger.

Grovvarekoncernen Danish Agro skal stå for salget af Cropdrone både i Danmark og internationalt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.