Sjusk gav landmænd dårligere gødning end lovet

NPK 21-2-10 fra Danish Agro viste kaliindhold på 0,4-5,5 pct. Fejlen får ingen konsekvenser.

»Det er helt uacceptabelt, at en gødning slet ikke indeholder det kali, leverandører lover.«

Det siger formanden for Brugergruppe Planteavl i Jysk Landbrugsrådgivning, Tage Schmidt, til resultaterne af en analyse, som selskabet har fået foretaget af en såkaldt Favorit-gødning fra Danish Agro med handelsnavnet NPK 21-2-10. OK Laboratorium for jordbrug i Viborg har stået for analysearbejdet.

Her viste 11 prøver af gødningen, som er mekanisk blandet, et indhold fra 0,4 til 5,6 procent kali, altså langt under de deklarerede 9,6 procent kali. Det gennemsnitlige indhold viste sig at være 4,7 pct.

Det er en fejl

Jysk Landbrugsrådgivning har forelagt resultaterne for Danish Agro, hvor man erkender, at der er sket en fejl, idet der er iblandet kiserit i gødningen i stedet for kali.

»Det er drønærgerligt, men der er sket en menneskelig fejl,« siger marketingdirektør Palle Greiersen til Jysk, der spørger, hvad selskabet har tænkt sig at gøre over for de kunder, der har købt gødningen.

»Vi har desværre ikke mulighed for at spore dette parti, men da denne gødning kun laves efter ordre, så produceres den aldrig i de store mængder, formentlig er partiet på 5-20 ton,« siger markedschefen.

På baggrund af det lave antal, som formodes at have købt gødningen, mener han, at selskabet kan leve med fejlen.

Sagen giver planterådgiver Jens Nygaard Olesen, Jysk, anledning til at påpege, at man ser sig grundigt for, før man beslutter sig for køb af gødning.

»Det underindhold, vi fandt i denne tilfældige bigbag Favorit-gødning, er alvorligt og uacceptabelt. Det diskvalificerer gødningen,« siger han.

Sker ofte

Den nævnte gødning står dog langt fra alene. Hvert år gennemfører Naturerhvervstyrelsen kontrol af op imod 200 forskellige gødninger, og igennem de seneste år er der konstateret underindhold eller andre næringsstoffer i gennemsnitligt hver fjerde prøve eller mere.

Kontrollen har dog begrænset effekt, idet konstateret underindhold ikke forpligter sælgeren af en gødning til at kontakte køberen og evt. at give erstatning. Det er op til landmanden selv at rejse søgsmål mod firmaet, hvis der konstateres underindhold i en gødning, oplyser Naturerhvervstyrelsenn.

»Det er utroligt, så lav købers sikkerhed er for kvalitet af en gødning, når man tænker på alle de krav, som grovvaren stiller til eksempelvis korn,« siger planteavlskonsulent Ole Schou, Gefion, der følger gødningsmarkedet tæt.

Få foretaget en analyse!

»Jeg kan kun opfordre alle til at få foretaget en uvildig test af de gødninger, som de køber. Det koster 4-500 kr. for NPKS,« anbefaler Ole Schou.

»I øvrigt er det kritisabelt, at Naturerhvervstyrelsen altid er langt bagefter med at udsende kontrolrapporten . Vi har ikke set 2013-rapporten endnu, og dermed kan den ikke bruges til at afsløre de tvivlsomme gødninger, før købet sker.«

Læs mere i LandbrugsAvisen, der udkommer fredag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.