Smart maskine barberer toppen af problemgræsser før frøkast

Top Cut Collect klipper aks af græsukrudt i voksende afgrøde. Det mindsker frøkast betragteligt.

"Græsukrudt er et kæmpe problem på mange marker i år, og det kommer vi til at slås med i mange år fremover«, siger Finn Olsen, planteavlskonsulent hos SLF.

Han mener derfor, at det er positivt, at danske landmænd nu bliver præsenteret for en maskine, der kan fjerne nogle af frøene fra de marker, hvor problemer med græsukrudt er eskaleret.

Finn Olsen var med, da den tyske maskinproducent Zürn i sidste uge demonstrerede Top Cut Collect for en gruppe landmænd på en hvedemark på Haderslev-egnen.

»Jeg er imponeret over, hvor nøjagtigt de kan styre bomhøjden over afgrøden. Den tager imponerende mange aks med og har med en fremkørselshastighed på 5-7 kilometer i timen en god kapacitet«, siger Finn Olsen.

Han tilføjer, at den sjældent skal køre over hele marker, men at man ofte kan nøjes med at køre i områder af marken, hvor problemer med græsukrudt har taget overhånd.

Imponerende effektiv

Top Cut Collect er udviklet af en fransk landmand, som ville have en maskine til at fjerne det ukrudt, der stak op over hans sukkerroer.

Han tog kontakt til det tyske firma Zürn, som har sat maskinen i produktion.

Maskinen fås i arbejdsbredder på 9, 12 og 18 meter og består af en bom med knive, som skærer ukrudtet af over afgrøden.

Det afskårne plantemateriale bliver via transportbånd ført op i en tank med hydraulisk højtip.

Langt mindre frøkast

Top Cut Collect skal først og fremmest bruges på marker, hvor der er for meget ukrudt til, at håndlugning eller afpudsning af afgrøde og ukrudt giver mening.

Optællinger i marken ved Haderslev viste, at Top Cut Collect fjernede ca. 85 pct. af rajgræsaksene i de områder, hvor rajgræsset stod meget oprejst, og ca. 70 pct. i de områder, hvor rajgræsstråene hældede lidt.

»Det vil formentlig være en opgave for maskinstationerne. Maskinen kan bruges over en forholdsvis lang periode - og i mange forskellige afgrøder. For eksempel vil den også kunne bruges til at klippe toppen af grå bynke i kartoffelmarker«, siger Finn Olsen.

Foreløbig har Zürn solgt 15 eksemplarer af maskinen i forskellige europæiske lande.

Producenten oplyser, at listeprisen er knap 700.000 kroner.

Faktaboks

Græsukrudt er et kæmpe problem

  • Mange landmænd har med skræk konstateret, at bestanden af græsukrudt nærmest er eksploderet i år. Et problem, der har været frygtet, talt og skrevet meget om i mange år. Nu er det virkelighed.
  • Ikke nok med, at græsukrudt koster udbyttetab i år. Får det lov at kaste frø, får det alvorlige konsekvenser for sædskiftet og kemi-regningen i mange år frem.
  • Situationen bliver ikke bedre af, at græsukrudtet mange steder har udviklet resistens over for mange af græsukrudtsmidlerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.