Tørt vejr sparer kemi: Mange kan spare en svampesprøjtning i hveden
Ugen på Spidsen: Tørt vejr har lagt en dæmper på septoria - men hold øje med gulrust i vinterhveden, skriver ugens Mark Plus klummeskribent.

De fleste landmænd sprøjter vinterhvede tre gange. I år kan man dog mange steder nøjes med to sprøjtninger - især i sorter, der ikke er modtagelige over for gulrust.

En normal svampestrategi hos mange landmænd er en svampesprøjtning omkring vækststadie 32 (T1) plus en delt aksbeskyttelse i vækststadie 37-39 (T2) opfulgt af anden aksbeskyttende sprøjtning (T3) to en halv uge senere.

I følge Planteavlskonsulenternes Registreringsnet er vinterhveden som et gennemsnit for hele landet i vækststadie 33. Der er dog store regionale forskelle, og på nogle marker er vinterhveden i vækststadie 39, hvor fanebladet er fuldt udviklet.

Det tørre vejr har medført, at mange landmænd har undladt at bekæmpe svampesygdomme i vinterhveden.

Fortsætter det tørre vejr kan man formentlig nøjes med en delt aks-sprøjtning. Samtidig vil det mange steder være muligt at trække sprøjtningen til fanebladet er fuldt udviklet - samtidig med at der kan køres med en reduceret dosis.

Dog skal man være meget opmærksom på, om sorten er modtagelig for gulrust - og at situationen hurtigt kan ændre sig.

Et tilbageblik i forsøgene viser, at der i de seneste fem år i gennemsnit er opnået et bruttomerudbytte på 9,5-17,2 hkg pr. hektar for svampebekæmpelse.

Kigger man tilbage i forsøgene springer 2008 i øjnene. Dér havde vi ligesom i år meget tørt vejr i maj - og der blev kun opnået et bruttoudbytte på i gennemsnit 2,5 hkg pr. hektar ved at bekæmpe svampesygdomme i vinterhveden.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark og Mark PLUS.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark PLUS "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark PLUS, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.