Tidlig dom: Fødevarer fra regenerative landbrug er sundere

Ugen på Spidsen: En gruppe amerikanske forskere har konkluderet, at mad bliver sundere, når det dyrkes på regenerative landbrug. Det er måske rigtigt, men det er måske også en anelse kækt, da der mig bekendt endnu ikke findes en fast definition af, hvad regenerativt landbrug er, mener denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Mange husker sikkert budskabet fra 1990’erne om, at økologiske landmænd havde bedre sædkvalitet end andre landmænd. 

Det var et budskab, der vakte opsigt.

Det var også et budskab, som skulle vise sig ikke at helt skudsikkert.

Nu kan man læse, at en gruppe amerikanske forskere fra University of Washington har fundet ud af, at afgrøder fra regenerative landbrug har et højere indhold af vigtige næringsstoffer samt et lavere indhold af det kræftfremkaldende cadmium end konventionelt dyrkede afgrøder.

Resultaterne er fremkommet ved at sammenligne 10 regenerative landbrug på tværs af USA med omkringliggende konventionelle landbrug. Alle landbrugene i forsøget skulle dyrke en halv hektar med enten majs, sojabønner, sorghum eller ærter. 

For løst grundlag

Det er i min optik ret imponerende, at de amerikanske forskere er i stand til at levere et så klart budskab ud fra forsøg med så mange variabler og med så mange usikkerheds-faktorer. 

Oven i det, så findes der mig bekendt ikke en fast definition på, hvad regenerativt landbrug er.

Der er ganske vist nogle principper i regenerativt landbrug om, at jorden skal bearbejdes mindst muligt, at der skal dyrkes efterafgrøder samt at der skal være god diversitet og et sundt sædskifte.

Men det er i min optik ret fluffy – og det er alt for fluffy til, at man kan konkludere, at mad bliver sundere, når det dyrkes på regenerative landbrug. 

Der er ingen tvivl om, at sund jord og et varieret sædskifte bidrager til et mere artsrigt komsammen af mikrobiomer i jorden.

Det giver basis for sunde fødevarer. Men man kan også lave sunde fødevarer på helt almindelig konventionelt dyrket landbrugsjord.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.