Betalt indhold af Syngenta

Tre landmænds dagbøger: Strategien bag en god Hybrid Vinterbyg

De tre landmænd Jan, Bo og Lars har netop høstet dette års Hybrid Vinterbyg og skal nu i gang med at lægge strategien for høsten 2021. Vi er nået til afsnit 2 af Tre Landmænds Dagbøger, og stiller skarpt på hvilke afgørende indsatser de 3 landmænd har i tankerne for at komme bedst muligt i mål.

Vi har denne gang hørt Jan, Bo og Lars om, hvordan høsten er gået, og hvilke overvejelser de har gjort sig i forhold til såning, gødning og sprøjtestrategi for den næste høst. En god strategi under de givne forhold, giver et godt udbytte, og derfor er tankerne om strategien vigtigt – så sug til dig af de gode råd fra Jan, Bo og Lars.

Jan Skovhøj

Jan Skovhøj fra Fåborg har en jordtype JB 4-6. Han fortalte i sidste afsnit, at hans forventninger til årets høst var gode, og heldigvis blev det også en rigtig god høst af Hybrid Vinterbyg. ”Udbyttet har været rigtig flot, og det bedste vi har set på min matrikel. Vandindholdet lå fra 13-16 procent, så det var også rigtig flot”, fortæller Jan om årets høst. Som Jan selv beskriver det, så var hans strategi for årets høst en ”succeshistorie”.

Jan planlægger at have 42 hektar med Hybrid Vinterbyg næste år og bruge Syngentas Jettoo sort. Jan regner med at så vinterbyggen så tidligt som muligt:

Jeg sår den første uge i september, gerne allerede d. 1. september, så jeg kan tælle det med i efterafgrøde beregningerne”, fortæller Jan.

I forhold til gødskning tænker Jan at gøde i efteråret: ”Jeg gøder med 100 kg Yara 21-4-10 i efteråret – hvornår har ikke den store betydning, det vigtigste er bare, at afgrøden får gødning”, fortsætter Jan.

Han har meget fokus på ukrudt i vinterbyggen, som han sprøjter med lidt DFF og Boxer kort efter såning i efteråret. Jan bruger 90-100 planter pr. kvadratmeter i udsædsmængde. Til at beregne hvor meget udsæd han skal bruge på sine marker, bruger han Syngentas Seedrate Calculator.

Det er vigtigt for Jan at give sine erfaringer med Hybrid Vinterbyg videre: ”Folk skylder sig selv at prøve Hybrid Vinterbyg. Det kan bare noget som det normale ikke kan”, slutter Jan.

Sponsoreret Syngenta

Bo RitterBusch 

Bo Ritterbusch fra Vedum i det østlige Himmerland, har både sand- og lerjord og har i år sået vinterbyggen på lettere jord, dvs. sandjord. I sidste afsnit gav Bo udtryk for, at han ikke havde de store forventninger til høsten i år, og at den levede op til hans forventninger: ”Det har været den ringeste høst i 4 år med kun lige godt 6 tons pr. hektar” siger Bo. Strategien var ellers lagt, og de fik sået så tidligt som muligt i efteråret, men det var umuligt at forudsige vejret. ”Vi havde vejret imod os. Der var vådt hele vinteren, hvilket betød, at vi næsten ingen gødning kunne give. Da det endelig blev tørt, var det for tørt” konkluderer Bo.

Strategien for Bo, i forhold til næste høst, er at få sået inden den første uge af september:

Jeg vælger at så efter vårbyg, så er der nemlig ingen problemer med spildkorn, som der vil være, hvis jeg sår efter hvede" fortæller Bo.

Han planlægger at have lige knap 18 hektar med Hybrid Vinterbyg til næste år og vælger Syngentas sort SY Galileoo, som han også brugte i år.

Bo regner ikke med at gøde i efteråret, hvis der såes rettidigt ”Ellers regner jeg med at sprøjte det på traditionelt vis, med lidt mangan. Jeg plejer at bruge DFF og Boxer fra Syngenta, når jeg sprøjter for ukrudt” fortæller Bo.

Sponsoreret Syngenta

Lars Storm

Lars Storm fra Allesø på Fyn har en jordtype JB 4-6. Lars har en meget udfordrende mark, da den går fra den stiveste jord til den letteste sandjord i pletter. Lars har netop høstet, men endnu ikke vejet. Dog mener han, at det har været en god høst med et vandindhold på under 16 procent. Lars’ største udfordring i år var at komme tidligt ud med gyllen: ”Min mark har været hæmmet med vand i vinters, og derfor fik vi ikke gødet optimalt, men efterfølgende gik det godt”, forklarer Lars.

Lars planlægger at have 38 hektar med Hybrid Vinterbyg til næste år, hvor han ligesom i år, vil bruge Syngentas SY Galileoo sort. Strategien for den næste høst er, at så den så tidligt som muligt, da det ifølge Lars giver en flot vinterbyg at så den inden vinter:

Vi sår den første uge i september, dels for at få den med i efterafgrødsberegningen og fordi det plejer at give en flot vinterbyg - plus, man sparer udsæd ved at så den tidligt”, siger Lars videre.

For at beregne hvor stor en udsæds mængde Lars skal bruge på sine marker, bruger han Syngentas Seedrate Calculator til beregningen.

I forhold til gødskning siger Lars: ”Vi gøder med gylle, så snart vi kan i foråret. Og jeg sprøjter med DFF og 2 liter boxer i efteråret”, fortæller Lars. Hvornår jeg gøder, kommer an på vejret og luftfugtigheden”, slutter Lars.

Sponsoreret Syngenta


HVAD ER HYVIDO VINTERBYG?

Hyvido Vinterbyg er fællesbetegnelsen for alle 6-rd hybrid vinterbygsorter fra Syngenta. I forhold til de tidligere traditionelle 2-rd konventionelle vinterbygsorter er de 6-rd mere dyrkningssikre og giver højere udbytte. Kigger man på resultaterne fra de sidste tre års landsforsøg, har de 6-rd hybridsorter ligget i toppen af udbyttemålingerne.

Faktisk dominerer Syngentas hybridsorter med fire-fem sorter i Top 10-listen siden 2014.

Alle Hyvido-sorterne er kendetegnet ved stor dyrkningssikkerhed, hvilket er med til at give ekstra tryghed i hverdagen. Vælger du at så en Hyvido-sort, får du en række stærke fordele med i købet:

  • Hybridvitalitet – bedre stresstolerance over for tørke og manganmangel
  • Udviklet til tidlig såning og til at holde vækstpunktet i jorden
  • Særdeles robuste med god buskningsevne fra efteråret
  • Velegnet til alle jordtyper
  • Kernekvalitet på linje med eller bedre end to-radede sorter
  • Hæmmende effekt på græsukrudt

Faktaboks

Tre landmænds dagbøger - 2:4

I serien ”Tre Landmænds Dagbøger” følger vi sammen med Syngenta tre landmænds dyrkningsstrategi med Hybrid Vinterbyg. I løbet af sæsonen vil de tre landmænd, Jan, Bo og Lars, filme deres Hybrid Vinterbyg-rejse og vi vil besøge dem og høre deres tanker, strategier og udfordringer ved det. Serien skal give et indblik i, hvordan landmænd fra forskellige landsdele arbejder med Hybrid Vinterbyg.

Det er nu anden gang, at vi dykker ned i de tre landmænds dagbøger og deres rejse med Hybrid Vinterbyg. I første afsnit fik vi præsenteret de tre landmænd, hvor vi bl.a. fik fortalt, hvorfor de har valgt at arbejde med Hybrid Vinterbyg og hvilke forventninger de havde til høsten i år.

Du kan følge med i Hybrid Vinterbyg rejsen, hvor vi er med hele vejen frem mod høsten i 2021. Næste gang vi er på besøg hos Jan, Bo og Lars er i marts nummeret af Mark og på www.landbrugsavisen.dk/syngenta kan du læse mere om Jan, Bo og Lars og deres arbejde med at få det bedste ud af deres Hybrid Vinterbyg.

Emneord sponsoreret, Syngenta, tre landmænds dagbøger, hybrid vinterbyg, strategi

Betalt indhold af Syngenta

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.