Undgå oversvømmede marker – husk grødeskæring nu
Det er i september og oktober, der skal grødeskæres for maksimal effekt. Gør det nu for at minimere risikoen for oversvømmede marker i løbet af efteråret. 

I efteråret sidste år var oversvømmede marker mere reglen end undtagelsen, og hvis man vil minimere risikoen for, at det gentager sig, er det særdeles vigtigt, at man nu får skåret grøde i de omkringliggende vandløb. 

Det fortæller Louise Damgaard Thomasen, miljøkonsulent ved LMO, i en pressemeddelelse udsendt af LMO.

”Det varme vejr med masser af sol har givet optimale vækstbetingelser for grøden i vandløb og åer, og det kan blive et stort problem for landmændenes marker. Hvis ikke man får fjernet slam fra vandløbenes bund og skåret sin grøde, risikerer man, at markerne kan blive våde, sumpede og måske endda fuldstændigt oversvømmede”, siger Louise Damgaard Thomasen fra LMO. 

”I september og oktober er effekten af grødeskæring allerstørst, og derfor opfordrer vi alle landmænd til at gå sine vandløb igennem for at se, om de trænger til en kærlig hånd”. 

Glem ikke drænene

I de forgangne uger har det regnet kraftigt flere steder i landet, og lokalt ser det ud som om, at det vil kunne fortsætte i den kommende tid. Hvis ikke der bliver grødeskåret, risikerer man, at vandet ikke kan føres væk fra vandløbet, og at der derfor ikke er ordentlig træk i drænet. 

Det kan resultere i de store, oversvømmede områder på marken, der blev spottet flere steder sidste efterår. 

Brug for fokus på grødeskæring Torsdag 3. maj 2018 · 00:00

Ifølge Louise Damgaard Thomasen er det især vigtigt at få skåret i den grøde, der befinder sig i kanten af vandløb. Det er især de stive vandplanter, eksempelvis siv, dunhammer og grenet pindsvineknop, der øger modstanden og sænker vandføringsevnen. 

”Derudover skal man også sikre sig, at drænene er renset tilfredsstillende, og at de er klar til en våd efterårssæson”. 

Hjælp til at holde markerne tørre

Netop grødeskæring og vedligeholdelse af vandløb er et af de emner, der bliver diskuteret på LMO’s temaaften om vandløb, der finder sted den 3. oktober hos LMO i Søften. 

Her stiller flere af LMO’s eksperter op og fortæller om, hvad man skal være opmærksom på, når man lægger nye dræn, og hvilken betydning de har for økonomien på markbruget. 

Derudover vil eksperterne også behandle emner som vandløbssager, afvanding og ikke mindst vandløbsnære arealer. 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.