Sponsoreret af Syngenta

Video: Særligt gode vejrbetingelser for skimmel lige nu

Kombinationen af regn, varme temperaturer og torden giver gode betingelser for skimmel i kartoffelplanterne. Jørn Willumsen håber derfor, at hans sprøjteplan kan holde skimlen fra døren.

Egentlig synes kartoffelavleren fra Ikast, at det indtil videre har været en god kartoffelsæson. Kartoflerne er blevet sat under gode betingelser, der har været godt med regn i foråret og det har været nemt at styre ukrudtet. De seneste 2-3 uger har der dog været ”skimmelvejr” – med høje temperaturer, regn om natten og høj fugtighed i luften. Derfor har han også været tidligere ude med sprøjten end normalt.

”Jeg har behandlet tre gange mod skimmel i de planter, der er længst fremme. De har fået Revus fra Syngeta kombineret med Ranman, og to af gangene har vi også blandet Cymbal i. Det har vi gjort fordi det var nogle hårde dage med skimmel. Så vi valgte den løsning for at sænke presset” fortæller Jørn, der endnu ikke selv har oplevet skimmel i sine marker - på trods af den høje risiko.

Jørn har startet behandlingen mod kartoffelskimmel med en blanding der indeholder Revus. Lidt længere fremme i forløbet skal den forebyggende behandling mod Alternaria indledes, samtidig med at kampen mod kartoffelskimmel fortsætter. Her kan han bl.a. benytte Revus Top, da den kombinerer effekten af mandipropamid (Revus) mod kartoffelskimmel med effekten af difenoconazol mod Alternaria.

Basis for 5 % merudbytte

Da vi besøgte Jørn i foråret, var han i gang med at bejdse kartoflerne med Maxim. Det er første sæson han bruger Maxim.

”Vi er kommet frem til valget af Maxim i år og vi har valgt det, fordi den har god effekt på rodfiltsvampe og så har den en sidegevinst på phoma, og så håber vi også at den har en sidegevinst på black dot”, fortalte Jørn i foråret.

Jørn er stadig meget spændt på at se hvordan Maxim reagerer over for Black dot, fordi der kan ligge et øget udbyttepotentiale, hvis den har den forventede effekt.

”Vi kan først se den endelig effekt på black dot til august, men hvis min formodning holder stik, er der er basis for 5 % merudbytte i vores kartoffelmarker”, forklarer Jørn Willumsen.

Jørn Willumsen er én af fire landmænd der ejer og driver Kjargaarden i Ikast. Jørn har ansvaret for markdriften, herunder kartoffelavl. Hovedvægten af kartoffelproduktionen er kartofler til kartoffelmel, og de producerer selv læggekartofler.

Du kan her gense videoen fra foråret, hvor Jørn Willumsen bejdsede sine marker.

Faktaboks

  • Det er en stor fordel at behandle tidligt med Revus, da produktet beskytter både over- og undersiden af bladet. Revus er det bedste middel at påbegynde bekæmpelsen af kartoffelskimmel med på grund af den translaminære effekt, der beskytter bladene på både over- og undersiden. Det mindsker risikoen for spredning af kartoffelskimmel via vandstænk fra jorden forårsaget af vind eller regn.
  • Brug af Revus og Revus Top i en uafbrudt serie af behandlinger indebærer, at det aktive stof akkumuleres i bladene. Dette giver den bedst mulige beskyttelse mod inficering af kartoffelskimmel - vi kalder det for blokeffekt og er din sikkerhed for maksimal beskyttelse af afgrøden.

Emneord Syngenta, revus, skimmel, kartofler

Sponsoreret af Syngenta

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.