Bredal spreder to tons kalk i minuttet
Maskinstationen MBA Agro satser i stor stil på præcisionslandbrug. Et af midlerne er maskinstationens nye Bredal spreder med blandt andet gps-styret tildeling.

Det går stærkt, når maskinstationen MBA Agro i Viborg spreder kalk. Med en ny Bredal kalkspreder kan 24 og 30 meter sprøjtespor nu bruges til kalkspredning i vintersæd. Det giver stor fleksibilitet, og samtidig er kapaciteten øget kraftigt, når godt to tons kalk spredes i minuttet.

Men hurtighed er ikke den eneste årsag til investeringen i den nye Bredal K165 XE.

Morten Balle, MBA Agro har en ambition om at være en del af fremtidens præcisionslandbrug, og blandt andet derfor har han investeret i Bredal-sprederen, der er udstyret med Isobus styring, vejeceller, sektionskontrol, XE-sprederbord og stor kapacitet.

»90 procent af vores arbejde med spredning af kalk sker efter GPS-tildelingskort,« siger Morten Balle, der i efteråret investerede i den nye spreder.

»Vi har nu mulighed for at køre i 24 eller 30 meter kørespor, hvad vi ikke kunne tidligere. Bredal-sprederen er en helt ny konstruktion, der har en arbejdsbredde på op til 30 meter. Det er der ingen andre kalkspredere, der kan. Kalksprederen, vi brugte tidligere, kunne kun sprede op til 16 meter«, siger han.

Bredal har så godt som udsolgt af denne spreder Tirsdag 27. november 2018 · 13:32

Stærkt går det, når op til 2.500 kg kalk bliver spredt i minuttet. Producenten garanterer op til 2.200 kg i minuttet. Mængden afhænger af den ønskede dosering, der automatisk og løbende justeres efter GPS-kortet. Den indbyggede vægt på sprederen sikrer, at hastigheden på det brede bånd i bunden af sprederen konstant justeres, så doseringen sker præcist i henhold til tildelingskortet.

Det er en nyudviklet seks meter bred spredesektion, der har en spredetallerken i hver side og er udstyret med nye vinger, der giver Bredal-sprederen arbejdsbredden på op til 30 meter samt et ret præcist spredebillede.

Når Morten Balle tilrettelægger arbejdet, regner han med 20-30 procent større kapacitet sammenlignet med den gamle spreder med 16 meter arbejdsbredde. I praksis regner han med 8-15 ha i timen, når foragere, kiler, læsning og transport tages med i regnestykket.

Morten Balles K165 XE har en kasseforhøjning og rummer op til 25 tons kalk. Det er en kombineret kalk- og gødningsspreder, hvor omstillingen til handelsgødning sker ved at skifte spredesektionen bag på sprederen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.