Gods tager kartofler op non-stop med ny Grimme
Baggesvogn Gods i Nordjylland har investeret i en Grimme Evo 290 kartoffeloptager med non-stop optagning.

En spritny Grimme Evo 290 kartoffeloptager er netop nu ved at arbejde sig igennem de sidste af de 150 hektar, som maskinen skal over i denne sæson hos Baggesvogn Gods A/S i Sindal i Nordjylland. Godset fik den to-rækkede optager leveret i sensommeren til denne sæson, og ifølge godsets driftsleder Ole Møgelmose har den levet op til forventningerne.

»Vi har fået den leveret med aflæssetank, så vi kan læsse af, mens vi kører. Det var en af de ting, vi var ude efter, da vi skulle have en erstatning for vores gamle Grimme-optager, der var fra 2003«, siger driftsleder Ole Møgelmose.

På godset, hvor man totalt set driver omkring 600 hektar, bliver den nye optager trukket af en John Deere 6R med blot 150 hestekræfter, men det er rigeligt til at trække den nye Grimme, der har en syv ton tank.

Maksimal hjulbredde

»Den nye maskine har større rensearealer end den gamle, og den har 20 procent større kapacitet. Men især aflæssertanken var vigtig. Og så fik vi den leveret med de størst mulige hjul på 1.050 mm i bredden. Efter det våde vejr sidste år, kunne vi ikke få hjulene store nok«, siger Ole Møgelmose, der tilføjer, at man fik optageren leveret uden telt, hvilket gør det nemmere for de ansatte at komme til.

Maskinen blev indkøbt hos Grimme i Rødkærsbro, hvor godset samtidig investerede i et nyt sorteringsanlæg, så man nu er godt og grundigt opdateret.

»Det kan godt være, at vi kunne finde en billigere maskine end en Grimme. Men når det gælder service, er de altså om sig nede i Rødkærsbro. Når der har været noget, har vi aldrig ringet forgæves«, siger Ole Møgelmose.

Non-stop optagning

Evo 290 er efterfølger til SE 260, og Evo’en, der debuterede på Agritechnica sidste år, har fået tre i stedet for to hjul, ligesom den fik en ni ton tank. Alternativt kan der fås - som man valgte på godset i Nordjylland - en syv ton nonstop-tank med en tilbagerullende tankbund, som giver mulighed for at udnytte tankkapaciteten fuldt ud og hermed nonstop-optagning. Der kan ifølge producenten realiseres en ydelsesstigning på op til 20 procent i forhold til optagning med standardtank.

Standardudgaven med ni-ton tank har 50 procent større kapacitet end forgængeren, SE260, hvilket giver færre overkørsler. Særligt er også trehjulschassiset TriSys på Evo 290. Sammenlignet med SE 260 er kontaktfladen øget med op til 65 procent. Styringen af alle tre hjul er standard.

Faktaboks

3 egenskaber ved Grimme Evo 290

  1. Kapacitet: Større rensearealer og den syv ton nonstop-tank øger kapaciteten med 20 procent i forhold til en Grimme SE 260.
  2. Store hjul: Der er mange muligheder for hjulmontering på den trehjulede maskine, op til 1.050 mm i bredden.
  3. AirSep: Optageren findes også med AirSep, hvor en luftstrøm frasorterer jordklumper og sten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.