Idéjagten: Undgå de livsfarlige istapper

Istapper er både flotte, men også livsfarlige. Derfor har Kristoffer Holst fundet på en idé, der skulle kunne fjerne istapperne fra gårdenes tage.

"Hvert år til vinter oplever landbruget og andre husejere, at deres hus bliver fyldt med farlige og i visse tilfælde dræbende istapper, der hænger ned fra tagene og er til fare for forbipasserende"

Sådan skriver Kristoffer Holst til LandbrugsAvisens konkurrence Idéjagten. 

Han har nemlig fundet på en idé, der skulle kunne løse problemet med de flotte, men farlige, istapper. 

Tidligere har gård- og husejere været nødt til at fjerne istapperne ved at knække dem af, mens man enten stod på en lift eller stige. Det kan både være omkostningsfuldt og tidskrævende, og istapperne kan komme igen efter et par dage. 

"Man kan selvfølgelig lægge en varmetråd i tagrenden, men hvor tit falder den ikke ud eller bliver ubrugelig på grund af blade og skidt i tagrenden?" spørger Kristoffer Holst og fortsætter:

"Derfor har jeg fundet på den gode idé, at bruge elektrisk ledende maling til at male på tagrenden og sætte spænding på." 

Kristoffer Holst forklarer, at der på den måde ikke kommer istapper, da der vil opstå en naturlig modstand, hvilket vil medføre, at der udvikles varme. 

"Så kan man ellers bare sidde og nyde vinteren med en kop kaffe uden bekymring for, at du kan være skyld i at et barn eller et andet mennesker kommer til skade," fortæller han. 

Endnu ikke afprøvet

Kristoffer Holst har desværre ikke haft muligheden for at føre idéen ud i livet endnu. 

"Det skyldes, at vi ikke havde en hård nok vinter sidste år til, at man rent faktisk kunne prøve det i praksis her i Danmark. Derfor er det bare en blomstrende idé," forklarer han. 

Kristoffer Holst er ved at uddanne sig til elektriker, hvor han går i skole på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten og pt er i lære hos Abild El. Derfor har han selvfølgelig også overvejet faren ved elektricitet i tagrenden.

"Selvfølgelig vil det være bedst, hvis der ikke var nogen blade i tagrenden, så derfor ville jeg også foreslå, at man rensede tagrenderne, når efteråret var forbi. Det er jo kun i vinterhalvåret, at strømmen skal løbe igennem, og istapperne kommer gerne først efter bladende er væk," fortæller han og fortsætter:

"Hvis man ikke får dem fjernet, regner jeg dog ikke med, at de giver de store problemer, da den bare skal holde tagrenden på ca. fem grader, og derfor ikke kræver nogen alt for stor strøm."

idéen opstod som et skoleprojekt

Kristoffer Holst fik idéen for et års tid siden sammen med et par andre elever i forbindelse med et skoleprojekt. 

Her skulle eleverne igennem en uge om innovation, hvor de blev inddelt i grupper med en blanding af EUX'er (red: uddannelse, der kombinerer en kendt erhvervsuddannelse med boglige fag på gymnasieniveau) og installatører. 

"Det startede med, at der kom en person, der til dagligt arbejdede med at finde og videregive viden om nye materialer og andre opfindelser til firmaer og iværksættere. Vi skulle så videreudvikle på de ting, han foreslog. Vi faldt hurtigt for den elektrisk ledende maling, som var en vareprøve, hvor der var tilsluttet et 9 volts batteri og en diode, som så dannede et kredsløb ved hjælp af malingen," forklarer Kristoffer Holst. 

"Da man jo som elektriker ser det spændende i det, var vi meget fokuserede på det, og efter et stykke tid var vi gået fra en proces til et reelt produkt ved at snakke frem og tilbage. Og så skal det også lige nævnes, at vi vandt den konkurrence, der kørte i forbindelse med innovations-ugen," afslutter han stolt. 

Kristoffer Holst har fundet en bøtte elektrisk ledende maling til $29,99, hvilket svarer til lige under 210 danske kroner. Derudover vil der selvfølgelig være omkostninger til kabel og malerarbejde. 

VOKSET OP MED DE FARLIGE ISTAPPER

Kristoffer Holst er vokset op på en gård, hvor han selv har oplevet istapperne.

"Alle har jo fået af vide af sine forældre, at de ikke måtte lege inde under istapperne, fordi de var farlige. Jeg husker tydeligt selv, hvordan min far pointerede, at vi skulle passe på, når vi legede ude i sneen og især ovre ved stalden, hvor der var højt til taget, og man derfor ikke lagde så meget mærke til dem," fortæller han. 

Kristoffer Holst og hans søskende fik dog lidt glæde ud af istapperne alligevel. 

"Mine søskende og jeg gjorde det til en konkurrence om, hvem der kunne skyde flest ned med en snebold. Men de måtte selvfølgelig ikke gå i stykker. De var jo flotte og fascinerende."

 

Med sin idé deltager Kristoffer Holst i Idéjagten.

Har du en god idé eller kender du én, der har? Så læs med nedenfor. 

Konkurrence: Vind et rejsegavekort, en CAT Phone S40 eller en CAT Phone S30

BEDRE BESKRIVELSE - STØRRE CHANCE

Vil du være med i konkurrencen, så er det eneste, du skal gøre, at sende billeder og en fyldig beskrivelse af din gode idé ind til LandbrugsAvisen. Jo flere billeder, og jo bedre du beskriver ideen, jo større er din chance for at vinde en af de flotte præmier.

Alle kan indsende ideer. Både opfinderen selv, men også andre som bare vil pege på en god idé som en ven, kollega eller måske en arbejdsgiver har fundet på.

Hver uge trækker vi lod om en ugepræmie blandt alle indsendte ideer. Ugepræmierne går til indsenderen af ideen. Ugepræmien er et par af de klassiske Caterpillar-boots.

Fredag 18. december offentliggøres den endelige vinder af konkurrencen sammen med konkurrencens nummer 2 og 3. De indsendte idéer bedømmes af en dommerkomite bestående af seks af LandbrugsAvisens erfarne fagjournalister.

Deltag i konkurrencen eller indstil en du kender her

Du kan læse mere om konkurrencereglerne her.

Faktaboks

Idéjagten

  • Beskriv din gode idé med ord og billeder, ved at udfylde formularen her.
  1. præmie: Rejsegavekort på 6.000 kr.
  2. præmie: CAT Phone S40
  3. præmie: CAT Phote S30
  • Ugepræmier i seks uger: Caterpillar boots

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.