Landmand: Nej tak til nye traktorer - reparerer selv de gamle

En bornholmsk landmand har valgt at have traktorer af ældre dato, selvom de kræver meget arbejde.

En Case IH Magnum 310 fra 2008 er den nyeste traktor i Henrik Munks maskinhus, hvor de fleste traktorer har mere end 20 på bagen. 

Den bornholmske landmand Henrik Munk foretrækker nemlig sine ældre traktorer fremfor nogle splinternye af slagsen.

"Simpelthen fordi jeg selv kan lave dem - det er også noget, der ligger inden for mit interesseområde", siger han.

På Klinthus drives der 270 hektar, og der produceres 11.000 slagtesvin om året fra eget sohold.

Mens nogle landmænd foretrækker at lease eller købe nye traktorer og have en serviceaftale på dem, så har Henrik Munk valgt en anden strategi.

Han bruger nemlig tid på løbende at vedligeholde de traktorer, han allerede har stående i maskinhuset. 

I alt har han syv traktorer: Fiat 70-90, Magnum 7120, Ford 4600, New Holland L90, Magnum 310 og og to Case IH 1455. 

"Vi har faktisk haft de fleste af dem mere eller mindre totalrenoveret i motor og gearkasse efterhånden", fortæller Henrik Munk. 

"Når jeg først har haft skilt dem ad, så ved jeg, hvordan de ser ud indvendigt, og hvad der eventuelt kan være galt med den næste, der skal skilles ad", siger han. 

Har mekaniker ansat

Tidligere reparerede han alle sine maskiner selv, men i dag får han dog hjælp udefra. 

"Vi har en tidligere lastvognsmekaniker ansat nogle få timer om ugen til at vedligeholde maskinerne", siger han. 

Henrik Munk ville ellers gerne gøre det selv. 

"Det er et rent tidsmæssigt perspektiv i og med, at vi har fået mere og mere jord og en større svineproduktion, som tiden er gået. Så jeg kunne se, at det kneb med tiden, og så var den rigtige mand der på det rigtige tidspunkt", fortæller Henrik Munk. 

På trods af at han har en mand ansat til at vedligeholde maskinparken, mener Henrik Munk, at han sparer penge på at have ham ansat.

"Det er jeg helt sikker på, for jeg kan se, at mine omkostninger i vedligeholdelse af mine maskiner i forhold til at skulle have en nyere maskinpark ser ganske fornuftige ud. Jeg har selvfølgelig højere vedligeholdelsesomkostninger på maskinerne, end hvis jeg lavede det selv", siger han. 

Der skal være styr på det

Henrik Munk foretrækker at tage problemerne i opløbet. Derfor har han altid styr på sin maskinparks status. 

"Jeg holder altid styr på, hvor mange timer traktorerne kører hvert år, så jeg har en ide om, hvor lang tid jeg kan forvente at have dem endnu, og hvor meget jeg egentligt kan tillade mig at bruge på vedligeholdelse - set i lyset af, at det ikke er nogen ny maskinpark, jeg har", siger Henrik Munk.

"Det giver mig en ro, at jeg har en fornemmelse af, hvornår noget står og skal til udskiftning, samtidig med at jeg gerne skulle holde en lav omkostning på maskinsiden", fortæller Henrik Munk. 

Han mener, at det både er tiden og alle pengene værd at være på forkant. 

"Det tager selvfølgelig lidt tid, men jeg tror, at det kommer igen på den måde, at vi forhåbentligt ikke løber ind i så meget uforudset - det sker jo alligevel, men det at tage det i opløbet, skulle gerne hjælpe på det", siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.