Maskinstationer køber igen nyt grej
Konkurser og dårligt høstvejr til trods kommer maskinstationerne fornuftigt ud af 2017, lyder det fra branchedirektør.

Landets maskinstationer er ved at være ovenpå efter en nogle år, hvor investeringerne i nyt udstyr har været pint i bund.

Det vurderer Danske Maskinstationers branchedirektør Bent Juul Jørgensen.

»Før krisen investerede både landbrug og maskinstationer vildt i maskiner. Så kom krisen, hvor der var en periode med meget få investeringer og dermed en nedslidning. Nu ser vi, at der er kommet en mere sund balance mellem afskrivninger og investeringer hos maskinstationerne«, konstaterer han og ser dermed optimistisk på udviklingen i branchen, selvom der i løbet af 2017 har været flere konkurser i medlemskredsen.

»Landbrugsmaskinstationerne som sådan er ikke nødlidende. Vi har set nogle enkelte konkurser, men det er nogle uheldige historier i de pågældende virksomheder. De er ikke udtryk for en udvikling i branchen«, mener branchedirektøren, der repræsenterer 730 medlemsvirksomheder, der helt eller delvist har landbruget som kundegruppe. Han konstaterer, at den våde høst dog vil koste lidt på bundlinjen.

»Så får du en del timer, hvor du ikke kan fakturere mandskabets ventetid, men maskinstationerne vil selvfølgelig hjælpe så godt de kan«.

 

Muligheder hos nødstedte

Mens mange kunders regnskabsbøger er i bedring, er der stadig en del landbrugskunder med store økonomiske problemer. Krisen er dog ikke entydig negativ for maskinstationerne, forklarer han.

»Vi kan selvfølgelig ikke sige, at konkurser hos vores kunder er noget positivt. Det giver tab her og nu til maskinstationen og er meget uheldigt. Men vi ser også, at når gårde kommer ud i sådanne problemer, bliver der analyseret på, hvordan det kan drives mere optimalt. Og så opstår der muligheder for, at maskinstaionerne kan komme ind og drive markbruget, fordi gården ikke selv drev det lige så rationelt«, siger han.

Hvad kendetegner de maskinstationer med bedst økonomi og indtjening?

»Det er dem, som har bedst viden og forståelse for egen forretning og evne til at drive det«.

Men opererer de med en bestemt størrelse eller i bestemte nicher?

»Nej. Det er den enkeltes evne til at drive forretning. Og der er folk, som har gennem et langt livsforløb har været i stand til at opbygge en fornuftig pensionsopsparing«.

Faktaboks

Omsætter for 6,5 mia. 

  • Danske Maskinstationer & Entreprenører har 730 medlemmer, som opererer inden for landbrug. 
  • De omsætter for 6,5 mia. kroner inden for landbrug. 
  • Kontor i Vejle.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.