Meget speciel harve får ny chance hos Dal-Bo

Ugens maskine: Til øverlig jordbehandling med høj kapacitet er kædeharven en overvejelse værd, mener Dal-Bo, som tester en prototype med flere interessante finesser.

Da kædeharven kom på markedet for omkring 25 år siden, fandt den hurtigt sine tilhængere på grund af sin høje kapacitet til helt øverlig jordbehandling.

Men ligesom med spaderulleharven erfarede mange også, at harvetypen også havde sine begrænsninger og kunne være dyr og bøvlet at vedligeholde og udløse store smederegninger.

Dal-Bo har siden 2021 haft en prototype på, hvad man kunne kalde en kædeharve 2.0 i test i en otte meter bred version. 

Vi kigger her på nogle af nyhederne på Dal-Bos bud på kædeharven og giver dig 7 facts om den specielle harve.

Dal-Bo kædeharve

1. Let at skifte discs

For det første sikrer Dal-Bos konstruktion, at det er muligt at skifte discene på kæden enkeltvis uden at skulle have hele kæden og et større eller mindre antal intakte discs afmonteret først.

Dal-Bo kædeharve

2. Ekstra vægt på kæderne

Med mulighed for at montere op til tre vægtklodser ved hver disc, kan kædens vægt tilpasses den konkrete opgave i marken.

Derved er det lettere at tvinge den i jorden under f.eks. tørre forhold i høst, hvor der skal etableres falsk såbed eller sås efterafgrøder i stubben.

Dal-Bo kædeharve

3. Hydrauliske kædestrammere

Endnu en smart detalje er muligheden for at stramme kæderne op med hydraulik on-the-go med stempler i hver ende af kæderne.

Desuden kan kædernes placering på rammen justeres.

Dal-Bo kædeharve

4. Oplagt til efterafgrøder

Dal-Bos demo-prototype var ikke overraskende udstyret med en luftsåmaskine til såning af græs og efterafgrøder.

Det er da også her, samt til etablering af falsk såbed, at kædeharven primært har sin berettigelse.

Dal-Bo kædeharve

5. Kan også klare andre opgaver

Dal-Bo deltog i flere syddanske landbrugsrådgivningers demonstration af otte forskellige teknikker til opharvning og neddeling af kløvergræsmarker på årets første forårsdag 1. marts ved Rødding.

Den opgave magter kædeharven også, om end den noget våde jord klæbede på discene.

Det kostede på dybdestyringen og på sønderdelingen af kløvergræsmåtten og krævede ekstra hestekræfter ift. de 175 hk, Dal-Bo anbefaler til sin otte meters version.

Dal-Bo kædeharve

6. Billig at køre med

Erik Nissen fra Dansk Maskinhandlerforening havde som praktisk arrangør af kløvergræs-demonstrationen også regnet på driftsøkonomien i at køre med kædeharven, forstået som udgiften til diesel plus løn til traktorføreren pr. hektar.

Her placerer Dal-Bos kædeharve sig blandt de billigste at køre med pga. kombinationen af otte meters arbejdsbredde og en fremkørselshastighed på 12 km/t, svarende til knap 70 kroner pr. hektar.

Claydon Terrastar spaderulleharve

7 En vis interesse

Netop kapaciteten gør Dal-Bos bud på en kædeharve interessant.

På kløvergræs-demoen blev også fremvist en Claydon Terrastar spaderulleharve. Den harvetype deler både styrker og svagheder på en række punkter med kædeharve-konceptet.

Steen Olesen fra Claydon-importøren Brørup Traktor- & Maskincenter, kunne berette, at Claydons opdaterede Terrastar bl.a. blev købt af maskinstationer pga. den høje kapacitet til brug i perioder med meget lidt tid - typisk høsten.

Dal-Bos kædeharve vil ifølge firmaet blive produceret i tre versioner med hhv. fire, otte og 12 meters arbejdsbredde.

Demo-versionen på otte meter er prissat til 399.000 kroner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.