Morgenposten: Han er blandt de første, som har ”kørt med” førerløs, selvkørende gødningsspreder

Det var det bedste øjeblik i mit liv som landmand lyder det fra canadisk farmer, som fik en førerløs gødningsspreder fra Case IH på demo hjemme på farmen.

God mandag morgen,

Scenen er Phoenix, Arizona.  

CNH viser både en elektrisk traktor, en ny gas-drevet traktor og deres førerløse gødningsspreder frem. Med til præsentationen er danske Lars Sørensen som New Hollands mejetærsker-minister og en canadisk landmand, som er en af de første ”prøvekaniner” til at køre CNH’s førerløse Trident gødningsspreder, som sælges under Case IH’s røde vinger.

Hvis du er nysgerrig på at læse mere om, hvad den canadiske landmand mente om den nye teknologi og se billeder af de nye produkter fra CNH samt høre, hvad Lars Sørsensen egentlige sagde i Arizona, så skal du bare læse lidt mere ned her i denne ugentlige gennempløjning af stort og små fra maskinernes egen nyhedspuls.

Først skal vi lige runde et par aktuelle historier først.

Her er Danmarks mest solgte traktor-model

Til weekendens papiravis havde vi kigget lidt nærmere i de nye tal for traktorindregistreringer, som blev frigivet i sidste uge. John Deeres 6R-serie troner i toppen – og er endda helt oppe med 89 enheder for 250-modellen til og med november måned for 2022 med to andre gode kendinge fra toppen af det danske traktormarked, New Hollands T7.270 og Case IH’s Puma 240 CVX indenfor top tre.

Læs mere her:

Årets foreløbige traktortop: 6R, Puma og T7’eren igen på podiet

Var ikke med i Herning, men low cost messe i Bremen kunne se dem

Apropos de omtalte traktormodeller, så er Case IH og New Holland på nippet til at sælge en ny generation Puma og T7’ere med de nye modeller Case IH Puma 260 og New Holland T7.300. Desværre kunne man ikke sparke dæk ved de omtalte modeller. Midt i ugen befandt jeg mig på en såkaldt ”low cost” maskinmesse for tyske maskinstationsfolk. Her var alle store mærker med for at møde et stort og købedygtigt publikum. Her var begge nye traktormodeller sjovt nok udvalgt til at være en af de meget få enheder, som hvert mærke måtte have med i messe-hallen i Bremen.  

- Det var den bedste dag i min landmandskarriere

Og så skal vi til historien bag overskriften.

Danske Lars Sørensen og canadiske Brady Fahlman var nogle af navnene sammen med en masse CNH-chefer, da CNH afholdte en tech-day ude i varmen i Arizona forleden.

Den canadiske landmænd har de seneste ti år været farmer på en familiens gård i Holdfast i Saskatchewan. Udover at være tydeligt glad for at kunne sidde i Phoenix i t-shirt, mens der er frost og sne hjemme i Canada, så var han også begejstret for, at Case IH’s folk havde arrangeret, at han kunne være prøvekanin med den nye Trident selvkørende gødningsspreder fra selvsamme mærke. Modellen har integreret udstyr fra Raven, som gør, at den sættes til selv at fare rundt på markerne.

- At se den køre op og ned af markerne uden nogen i kabinen var det bedste øjeblik i min korte landmandskarriere. Det er noget, som man har snakket om, og som faktisk skete lige på vores farm, lød det stolt fra Brady.


Pressefoto: CNH

For ham og familien drejer det sig logisk nok i sidste ende om at bruge ressourcerne så skarpt som muligt – og han ser frem til at få flere førerløse enheder i fremtiden.

- I takt med, at udstyret er blevet så godt og så stort, så er vi blevet mere fokuseret på logistikken og supporten af udstyret. Og når du tager og fastlåser en mand til at være 12 timer i en kabine, så bruger vi bare ikke vores arbejdskraft særlig effektivt. Det er en stor årsag til, at vi gerne vil have det på vores farm, lød det fra Brady Fahlman.

Gødningssprederen blev også vist frem i Arizona, men var ikke den eneste førerløse ting, som blev vist frem. Faktisk så man både en Case IH Magnum, som blev sendt i marken med en harve, hvor operationen også kunne klares uden en chauffør.

Dagens mest spektakulære syn var sikkert en lille el-drevet traktor, der også er udstyret med sensorer og kameraer, så den kan køre rundt førerløs eks. hos grøntsagsavlere eller vingårde. CNH havde malet den blå og kalder den en elektrisk T4.Her sensorteknologien på førerhuset. Ikke helt hverdagsagtigt fra normal T4....

Meget af know how kommer fra en californisk start-up ved navn Monarch Tractor, som CNH har puttet en del penge i – og som sælger meget af den samme traktor i eget navn.

Ifølge CNH kommer den nye eldrevne New Holland-traktor på markedet om et års tid – og derefter skulle der være flere modeller på vej.

Som vi skrev fredag præsenterede CNH også en gasdrevet New Holland T7’er, som er klar til at køre på LNG-gas.

Og hvad kunne Lars Sørensen så fortælle om high tech New Holland mejetærskere?

Jo, han havde et sæt med sig bestående af en mejetærsker, hvor piloten kunne trykke på en knap og så ankom traktor- og kornvogn førerløst af sig selv.

- Og når mejetærskeren har tanket af, så trykkes der på en knap, og så forlader kornvognen og kører til et forudbestemt sted og læsser af der, lød det fra Lars Sørensen.


Foto/Illustration: CNH

Hvis du har et par timers fri i eftermiddag, så er YouTube din gode ven for det hele kan ses her:

 

 

Læs også:

CNH viser naturgas-prototype i Arizona

inflation på særlig Sound Guard

Når vi nu er ovre i ”Guds eget land”, så er det måske også godt med lidt balance, så vi hopper til en John Deere-historie.

Vennerne på USA’s svar på LandbrugsAvisen, Succesful Farming på agriculture.com skriver naturligvis også om maskiner. De har en endda en gut, der zoomer ind på gamle salg af gamle maskiner. Nyeste historie handler om, hvad John Deere generation Sound Guard kan indbringe på auktion. For få uger siden blev der nemlig handlet en John Deere 4040 for 71.000 dollar for en særlig flot model. Artiklen A SoundGard auction they’ll talk about for years to come fortæller også, at priserne på disse John Deere-legender er steget med knap 30 procent over de sidste to år – så hvis du ligger inde med noget førstegenerations-udstyr af den slags, så arbejder inflationen lige på det område særdeles positivt lige nu…

Folk vil se på hydraulikslanger

Og skal vi så ikke slutte denne morgenpost af med at løfte den 12. låge i kalenderen over, hvad der har været de mest interessante Agromek-nyheder med læserens øjne? Her på redaktionen har vi udgivet forskellige videoer fra Herning og læserne kunne først og fremmest ikke undlade at klikke på forklaringen om, hvorfor man skal interessere sig for et nyt håndtag til sine hydraulikslanger.

 

 

Det var måske ikke helt retvisende at snakke om låger og julekaldre for resten af måneden vil jeg henvise til DR og TV2, som i hvert fald herhjemme på matriklen giver børnene nok en kærkommen lejlighed til at understøtte brugen af streamingtjenester og skærmtid.

Alt godt i den nye uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen    

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.