MotorBloggen: Træd et skridt tilbage og tænk på Jørgen Leth
Vi har både »noget at pisse på« og »noget at være stolte over«, mener skribenten.

Indrømmet, jeg har ikke nogen landbrugsfaglig uddannelse. Men derfor kan jeg vel være god nok? Eller gør det mig måske en lille smule suspekt?

Men i hvert fald ved jeg, at jeg er en del af noget større, da jeg sidder her og skriver fra min platform hos Landbrug & Fødevarer, nærmere bestemt LandbrugsMedierne, hvor jeg beriger – eller måske belemrer – sagesløse læsere med mine skriverier fra teknikkens verden.

Landbrugsfaglig uddannelse eller ej – jeg er i hvert fald en del af dansk landbrug. Og det er jeg stolt af. Meget.

I kender sikkert Landbrug & Fødevarers tv-reklame, som var en del af en såkaldt omdømmekampagne. Jeg tænker på den der med de lækre billeder, hvor man ser hårdtarbejdende landmand i forskellige situationer ledsaget af Jørgen Leths bløde, beroligende stemmeføring. Hans stemme er som olie på vand. »Noget at være stolt af«. »Noget at forelske sig i«. »Noget at prale af«. »Noget at undres over«. »Noget at være i tvivl om«. »Noget at drømme om«. »Noget at pisse på«. Og så videre.

Jeg ved ikke, om jeg er den eneste. Men jeg får gåsehud på mine små kontorarme, når jeg ser den glide over skærmen. Og måske er det netop fordi, jeg ikke selv har en landbrugsfaglig uddannelse, men kommer et andet sted fra, at jeg bliver så begejstret. Måske er det fordi, jeg ikke er vokset op med vandplaner og ubærlige rammevilkår og andre fortrædeligheder. Måske er det også derfor, at jeg ikke kunne få armene ned første gang, jeg så en radrenser eller en malkerobot i aktion. Det var nyt og spændende.

Og hvor jeg vil hen med det?

Egentlig bare, at vi alle – landbrugsfaglig uddannelse eller ej – en gang imellem har gavn af at træde et skridt tilbage og betragte, hvad det er, vi laver. Se det lidt udefra. En har måske siddet på finsnitteren en hel dag. En anden har måske købt sig en ny traktor eller et redskab, som nu skal prøves. En tredje har måske gennemført et generationsskifte for at lede stafetten går videre til sønnen eller datteren. En fjerde har måske haft et forhåbentlig vellykket møde med banken, så staldbyggeriet kan gå i gang. Træd lidt tilbage. For så er det, at både ydmygheden og taknemmeligheden og stoltheden kommer. ”Noget at være stolt af”, som Jørgen Leth siger.

Alt dette er blot skrevet ud fra et af mine tilbagevendende anfald af arbejdsglæde. Dem får jeg somme tider – som nu forleden da jeg var oppe på Lemvig-egnen for at se en Pöttinger Terrasem såmaskine køre i marken hos en økologisk landmand. Nogle timer ude i det fri med brave folk og en interessant maskine. Det er da, som Leth siger, »Noget at prale af«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.