Ny dansk maskinproducent går til angreb på kvikken

Ny dansk maskinproducent går til angreb på kvikken

Ny maskine hiver kvik og tidsler op af jorden med 60 fingere på to store rotorer.

Den nye danske maskinproucent, Frejma fra Skanderborg får nu sin første Agromek-stjerne nogensinde – eller helt rettelig to til Agromek Stars Special Edition 2021 til maskinen Root-up 4000.

Maskinen har to store rotorer, der drejer modsat kørselsretningen, oplyser Agromeks nyhedsudvalg. Ved hjælp af 60 fingre fordelt på fire meter arbejdsbredde, bliver kvik og anden biomasse som tidsler og skræpper hevet op af jorden og kastet over på et sorterbånd, der sikrer, at jord og rødder adskilles helt, inden kvikken lægges oven på jorden til udtørring eller frysning.

Root-up 4000 kan forsynes med bånd til opsamling af den frasorterede biomasse, så det kan lægges på skår eller køres direkte væk fra marken. Netop den efterbehandling vurderes af Agromeks dommerpanel til at være nyskabende.

Med et transport-/rensebånd forbedres frilægningen af rodukrudtet ved frasortering af jord, og samtidig giver båndet mulighed for aflæsning i en vogn til borttransport af de separerede plantematerialer.

Det forventes, at særligt økologer, grøntsagsproducenter og kartoffelavlere med maskinen får mulighed for at komme ukrudt til livs uden brug af pesticider eller mange overkørsler med andre jordbearbejdningsredskaber.