Ny milliardrekord hos dansk maskinhandler efter salg af flere tusind traktorer

Omsatte for seks mia. kr. i de otte lande, hvor man er importør eller forhandler af landbrugsmaskiner.

2022 blev langt fra året, hvor alt gik med et snuptag som maskinhandler.

Lange leveringstider fra en lang række maskinproducenter gjorde det udfordrende i næste led. Danish Agros maskindivision fik alligevel bygget nok et nøk på totalomsætningen, som endte på rekordniveauet seks milliarder kroner i 2022.

I en pressemeddelelse er der også tilfredshed i hos den store danske andelsvirksomhed med den interne præstation fra maskindivisionen, som i dag regnes som blandt de tre største distributører af maskiner i Europa.

- Omsætningen steg til godt 6,0 mia. kr., hvilket er syv pct. højere end i 2021. Samtidig er vores driftsresultat (EBITDA) fulgt med og endte på 267 mio. kr. En forbedring på 59 mio. kr. i forhold til 2021, opsummerer koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr.

Danish Agro oplyser, at maskinaktiviteterne i 2022 generede et salg af mere end 2.000 nye og brugte traktorer, knap 900 mejetærskere og mere end 250 entreprenør- og skovmaskiner.

Året før blev der solgt 2.178 traktorer, 961 mejetærskere og 257 entreprenør- og skovmaskiner.

Rigtig mange af maskinerne står der Claas på, da Danish Agros selskaber står for importen af Claas i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen, mens Danish Agro-selskaber har forhandling af New Holland-produkter i Polen samt Fendt i Tjekkiet.

Som hos mange andre store aktører i branchen var det ikke kun lutter lette arbejdsdage for de ansatte i 2022. 

Danish Agro måtte som Claas-importør håndtere en situation, hvor der var kunder, som måtte køre i marken efter årets kornavl uden deres ellers nybestilte maskine fra Claas-fabrikken i Harsewinkel, hvor Claas både var udfordret af leveringskrisen parret med en større ombygning af fabrikken, mens mange landmænd omvendt har været parat til at købe nyt.

- Der har generelt været et stort behov i markedet for investeringer i landbrugsmaskiner, og en værdifuld høst i 2022 har givet mulighed for, at mange landmænd har investeret. Vi har fokuseret på, og sørget for, at alle landmænd fik klaret høsten på trods af manglende leveringer, udtaler Henning Haahr.  

Arbejder på skandinavisk mekanikeruddannelse

Hos Danish Agro fremhæves det, at man i øjeblikket på at udarbejde en grænseoverskridende lærlingeuddannelse målrettet mekanikere, der skal specialisere sig i Danish Agros store mærke, Claas via et samarbejde med den danske uddannelsesinstitution, som udklækker landbrugets mekanikere, HEG i Aars.

- Vi arbejder på at udvikle dette koncept til også at kunne godkendes og fungere i Sverige og Norge, hvor tilsvarende uddannelser ikke findes i dag. Dette skal være med til at sikre et konkurrencedygtigt organisatorisk setup, når der skal handles og serviceres maskiner i fremtiden, siger Henning Hahr.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.