Polakker mente, at der måtte være noget lettere end skære sæk efter sæk med kniv – endte med ny dansk opfindelse

Hvordan finder en 25-årig landmandssøn lige på et redskab, som skal revolutionere den måde, vi skærer vores gødningssække op på?

Det hele starter med nogle polakker, som spørger efter en anden løsning, en far med et stort landbrug i udlandet – og en søn, som interesserer sig for tekniske løsninger – sidstnævnte i form af Mads Birkedal fra Agro-Bag A/S fra Køge-egnen, som står foran Agromek-debut med sit produkt af samme navn.

- Den opstod egentlig ved, at min gamle far(Karsten Birkedal red.) startede et landbrug op i midten i 90’erne i Polen. Jeg har altid været med dernede. De ansatte i Polen tømmer også gødning hver sæson og begyndte at spørge, om der ikke var noget nemmere end at skulle op og skære alle de her gødningssække. Der er langt op i en sneglevogn, lyder indledningen fra Mads Birkedal om det, som startede med søgningen efter en enkel løsning på et konkret problem tilbage i 2015 – det år, hvor han også kunne erhverve sig sit kørekort.

 

 

- Vi ledte efter noget på markedet, men kunne ikke finde noget. I starten var det bare to stykker stål, som blev til et juletræ. Men så var der problemer med sikkerhed og den fik heller ikke skåret sækken godt nok op. Så byggede vi på hele tiden – og til sidst fik vi et avanceret mekanisk redskab. Grunden til, at den er blevet så avanceret, at den automatisk udløser funktionen via vægten på sækken, skyldes at det var et krav for at få den CE-mærket og dermed kommercielt ud på markedet, fortæller han.

Det som startede med at skulle være en hurtig løsning på et konkret problem på Birkedal-bedriften i Polen udviklede sig nemlig til, at man gerne ville forsøge at lave et produkt, som andre også kunne få glæde af. Når man først er i gang, så bliver ting også mere omfattende. Der blev lavet forskellige prototyper på et professionelt smedeværksted i Polen og maskiningeniører blev koblet på.


Mads Birkedal, Agro Bag.

Symbiose mellem far, søn og ingeniører

Hvem er så den egentlige idemand, kan man spørge. 

- Det må være en sammensmeltning mellem mig og min far, og så de ingeniører vi har fået koblet på siden, siger Mads Birkedal, og fortæller, at man først havde en dansk maskiningeniør, der er bosat i Polen, ind over projektet. Dermed blev det praktiske kombineret med det tekniske, og da den grundlæggende ide til designet var på plads, så gik man til et smedeværksted i Polen og fik flere ingeniører og tekniske tegnere på projektet.

Ikke bare at skære

Slutproduktet er endt som en løsning til 34.000 kr., der fleksibelt kan påmonteres eks. gødningsspredere fra en lang række producenter, hvor landmanden hejser bigbags ned over Agro-bag’en, og så skærer den sækken op automatisk, når vægten er høj nok.

Produktet skal så og sige konkurrere med, at landmanden har en kniv til ti kroner i hånden. Det mener Mads Birkedal også sagtens, at produktet kan. Men det er faktisk ikke bare bare at konstruere en knivenhed, som lige holder til at få bigbag efter bigbag med gødning hældt ned over sig.  

- Knivene skulle være helt specielle, siger han og forklarer, at Birkedal-familien troede, at det bare var at skære i en sæk.

- Men bigbag-sække er meget stærke. I starten fik vi lavet den med en kniv, hvor den ikke bare åbnede den, men du skulle gøre det tre-fire gange. Det er et hårdt miljø med gødning og 700 kg, som slider mod stål. Gødning æder sig igennem alt. Det fandt vi også af. Derfor er det tolags-malet, så det ikke kan æde sig igennem og ikke ruster sig igennem. Det er derfor, at det har taget så lang tid og har mange prototyper bag sig. Selve designet fik vi relativ hurtigt på plads, men den sidste halvdel af tiden er gået med finjusteringer fra erfaringerne, så det kunne blive solidt nok. Det skal sidde i skabet, ellers går rygterne hurtigt, siger han.


Må 3D-printede moeller af Agro Bag-produktet, som man kan se på Agromek i hal M i MCH i Herning
29. november til 2. december.


De første 100 har købt den

På Agromek er det langt fra et uprøvet produkt, som Mads Birkedal viser frem på standen. De første 100 styk er leveret og er ude hos landmænd i selvfølgelig Danmark og Polen, hvor det hele startede, men også nu i lande som Holland, Letland og Island. 

Allerede i 2023 forventer han en mangedobling af antallet.

- Realistisk set kan vi godt se os selv komme op på 500 styk. i næste år. Det kommer an på interessen for markedet, og hvor lang tid det tager at skabe en adfærdsændring. Folk er vant til at gå ud og skære med en kniv. Nu får du et redskab, hvor du tømmer automatisk med teleskoplæsseren. Det er en ny komfort, og det gælder om, at vi får det ud og får naboerne til at se, at folk begynder at bruge det, siger han. 


Hvad skal det ende med?

- Det skal ende med, at vi skal være til stede i Danmark og komme ud på eksportmarkederne. Selvfølgelig fokuserer vi lige nu på kernemarkedet, hvor vi primært vil være til stede. Vi har sørget for at udvikle den så, så alle af de kendte store gødningsproducenter lige kan sætte den på. Den er meget universel og kan installeres på alt, så vi vil gerne sælge den bredt og ude i verden.


Så hvad er drømmen så?

- Det er for tidligt at sige, lyder det med et grin og fortsætter:

- Vi er nede på jorden, nu skal vi til Agromek og først og fremmest få udbredt kendskabet og få landmanden til at se alternativet til at skære med kniv – og så tager vi den derfra. Det er en rejse, som lige er begyndt, siger han. 

 

Emneord Agromek 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.