Ugens Maskine: Efter hæder til opfinder: Sjældent traktormærke fundet i Jylland

Brian Præst fra Skive har brugt to år på at restaurere sin Steiger Cougar 270 ST, der nu fremstår i sin originale limegrønne farve.

Her på landbrugsavisen.dk skrev vi tidligere på ugen om John Steiger og hans to sønner Maurice og Douglass, der i 1957 byggede det første eksemplar af, hvad der skulle blive begyndelsen til det legendariske traktormærke Steiger.

Forleden blev de indlemmet i Association of Equipment Manufacturers’ Hall of Fame. En hæder, der gives for bidrag til udviklingen af produktivt landbrug med fremskridt inden for ingeniørkunst.

I forbindelse med artiklen bragte vi et billede af en af de limegrønne traktorer, og det viser sig, at der rent faktisk findes et eksemplar af præcis den Steiger Cougar ST270, vi viste på billedet. Indehaveren hedder Brian Præst og kommer fra Vroue tæt ved Skive i Jylland.

»Jeg har brugt to år på at få den skilt ad og restaureret. Jeg har også fået den omlakeret, så den står i den originale grønne Steiger-farve,« fortæller han.

Det var et arbejde, der blev færdig i ugen op til første søndag i advent sidste år.

»Første søndag i advent har vi en tradition for, at julemanden kører rundt på et specielt køretøj og deler gaver ud. Jeg købte traktoren i 2016, og det fik "julemanden" så nys om, og han ville gerne leje traktoren til første søndag i advent i 2018. Dér skulle traktoren jo så stå færdig og klar til at køre«, forklarer Brian Præst.

Sjælden traktor i Danmark

De grønne Steiger-traktorer er usædvanlig sjældne i Danmark. Formentlig findes der kun en lille håndfuld af dem i landet, og vil man finde et eksemplar i udlandet, så er kursen høj.

»De er svære at finde, og prisen er derefter«.

»Min interesse for dem startede allerede for 20 år siden, hvor jeg var i USA i en periode for at arbejde. I 2016 var jeg heldig at komme til et eksemplar for fornuftige penge via mit arbejde hos Sjørup Group. Men den var så til gengæld heller ikke mere værd end at køre til skrot«, erindrer Brian Præst.

Brian Præsts Steiger Cougar ST270 er født i 1978. Den er blevet importeret til Danmark af Jens Lübeck - formentlig omkring 1984/85, fortæller han.

En Cougar ST270 har som standard 270 hestekræfter uanset motor-fabrikant.

»Min kører med en CAT-motor, men de kunne også fås med motorer fra Cummins,« uddyber Brian Præst.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.