Sponsoreret af Tama

Mindre plast, bedre ballepresning med TamaTwine+ og TamaNet+

Presset for at reducere miljøpåvirkningen fra plast er tungtvejende for landbrugsindustrien. Derfor arbejdes konstant på at gøre ballepresningen mere bæredygtig. Tama, som er verdens førende inden for rundballenet og pressegarn, forsker i mere effektive og bæredygtige produkter

Vejen til ansvarlige ballepresningsprodukter

"Vi er klar over den værdifulde rolle, som vores produkter spiller inden for landbruget, derfor har vi gjort alt for at forbedre dem," siger Graham Robson, som er teknisk chef hos Tama.

"Al vores fokus har betalt sig med produkter, der er uovertrufne til gavn for et sundt miljø."

Bale+ rundballenet førte an på den innovative rejse. Tama udviklede en ny unik blanding af råmaterialer i højere kvalitet og tilføjede nye elementer i produktionsprocessen, og brugte derefter sin patenterede vævningsproces. Bale+ blev konstant udviklet med teknologier, der forbedrede nettets indføring i pressen, gjorde ballen mere holdbar samt Mesh-Lock for at fremstille nutidens TamaNet+. Det centrale er, at det kun vejer lidt over 9g/ meter, hvorimod rundballenet fra andre producenter, som bruger de gamle teknologier, vejer næsten 12g/ meter, og de bruger 30% mere plast pr. meter.

"Vi får samme dækningskvalitet, om ikke bedre, men bruger mindre plast," forklarer Aviv Tron, Netwrap Product Line Manager.

Bale+-teknologien åbner desuden for, at rullelængden kan øges med op til 50%, sammenlignet med ‘standardruller’ på 3000 m, så der nu kan produceres flere baller pr. rulle. På den måde skal presserne ikke fyldes så ofte - hvilket er godt nyt for arbejdstempoet. Denne mulighed er udviklet som TamaNet+ 4500 m Det kan anskueliggøres ved at bruge Tamas brugskalkulator til at beregne, hvad man får ud af en enkelt rulle. Skal der balles halm, anbefales det at bruge mindst 4 omviklinger, ballerne måler 1,2 m i diameter, så kan man hurtigt beregne, at det giver 272 halmballer uden at skifte rulle. Skal der balles hø, anbefales der derimod 3,5 omviklinger, hvor TamaNet+ 4500 rækker til 311 høballer på 1,2 m i diameter. Sidst men ikke mindst, hvis der skal balles ensilage, anbefales det at bruge mindst 2,5 omviklinger, og med en diameter på 1,2 m bliver det klart, at der er nok til hele 435 baller på en rulle. Længden gør således 4500-nettet til et fremragende våben, når der er brug for tidsbesparelser.

Sponsoreret Tama

Garantereret længde og afgørende finesser

Men når vi taler om længde, er det også værd at påpege den længdegaranti, som Tama udsteder på sine net. Længdegarantien betyder, at det givne antal meter er der som minimum på rullen. Derfor indeholder 4500-nettet altid mindst 4500 meter net. Det kan virke som en selvfølgelighed, men der er aktører i branchen, som har en tendens til at angive en omtrentlig længde. Det kan betyde, at ballepresseren står med 10 procent kortere net end det lovede, hvilket naturligvis gør det ekstremt vanskeligt at beregne, hvor mange ruller, der bliver brug for. Med det i tankerne er hele 4500 meter ikke kun velkomne, men også Tamas længdegaranti.

Sponsoreret Tama

Billede: TamaNet+ 4500 M

Nettet fås med alle de sædvanlige finesser, vi nu forventer fra Tama, og som hjælper dig gennem hele processen. Ved monteringen har du zebrastriberne, der angiver den retning, rullen skal sidde i, så du ikke risikerer, at den monteres forkert. Mens du monterer nettet, har du desuden glæde af de fleksible håndtag. Efter rigtig lang tid er det endelig tid til at skifte rullen, så er det særdeles praktisk med nettets røde endemarkering, så du i tide kan se, at rullen er næsten færdig. Ud over disse finesser er der naturligvis Bale+- teknologien, som optimerer nettets styrke, samt Edge-to- Edge-teknologien, som sørger for, at helle ballen bliver dækket.

Mesh-Lock

Ødelagte tråde, der skyldes dårligt afskårne netender på forrige balle, kan let trækkes ud af indføringssystemet og begynde at danne løbemasker. Men Tamas seneste nyudviklede Mesh-Lock er en ny metode til netvævning, der forhindrer, at nettet netop splittes på grund af 'løbemasker', og det betyder, at det fænomen nu er en saga blot. Med alle andre net er der stadig fare for, at både net og afgrøder går tabt. De traditionelle tunge bulknet har ikke de fordele og kan også nødvendiggøre en ekstra omvikling på ballerne.

"Det belaster fortsat miljøet enormt, fordi de producerer mere affald, som alle så skal samle op og genbruge," siger Robson.

Bedre garn, mindre plast

Hvor rundballenettet fører an, har pressegarnet fulgt med. Tamas garnsegment produceres nu endnu mere konsekvent, takket være en bedre blanding af råmaterialer og en mere nøjagtig tolerance.

"Store investeringer i produktionsanlæggene betyder, at TamaTwine+ nu bruger 25% mindre polypropylen," forklarer Talmi Izvori, Twine Product Line Manager hos Tama.

Sponsoreret Tama

Billede: TamaTwine+ garn

Styrken bevares, men vægten og garndiameteren reduceres, hvilket gør, at presserens knyttemekanisme fungerer bedre. Tunge bulkgarn, baseret på gammel produktionsteknologi, er ikke alene mere plastintensive af hensyn til styrken, men der er også større risiko for, at knuderne løsnes, eftersom knuderne har svært ved at holde på selve garnmængden. Ved sammenligning er det derfor et ekstra plus ved TamaTwine+, at der er plads til flere meter på spolen. Med større længde på spolen skal disse garn sjældnere påmonteres under ballepresningen, der behøves færre produktpakker, færre paller, mindre palleemballage osv. til det samme antal baller, og der bruges mindre plads til transporten. Det giver alt i alt det mindre klimaaftryk, som Tama stræber efter.

Det er også vigtigt at være opmærksom på produktivitet. At holde balleprocessen kørende under optimale forhold, før vejret truer afgrødens kvalitet, betyder det et større resultat. Tamas løbende engagement er vigtig for at hjælpe landmænd og maskinstationer med at møde deres miljømål. R & D, understøttet af verdensledende fokus på miljø, er de konstant på udkig efter måder at give landmænd de balleprodukter, de har brug for.

Sponsoreret Tama

Danske maskinstationer er begejstrede over TamaTwine+

”En opgradering i styrke gjorde det muligt at køre med fuld ydelse på presserne, og samtidig oplevede vi ingen bindefejl og problemer med Tama’s bindegarn. Dette betød, at vi øgede kg./balle med 10-15%”, siger Chistopher Jensen, Halm 80.

”Tama har gennem de sidste sæsoner optimeret bindegarnet og udviklet en type garn, som giver vores pressere optimal ydelse. Dette bevirker, at vi kan køre vor produktion uden betænkeligheder omkring, at bindegarnet vil holde”, udtaler Christopher ydermere.

For Halm80 har det i 2019 betydet fuld udnyttelse af presserne, dermed en optimal drift, der sikrede en god afvikling af høsten 2019. ..og hvor i forhold til 2018, kunne Halm80 køre med en presser mindre, og sparre slitage af denne og mandskabstimer.

Faktaboks

Fakta: Halm 80 - Høsten 2019

  • Baller: 50.000 til 60.000
  • Presser: 5 st Krone Big Pack 1290 HDP II 120 x 90
  • Presser: 1 st Krone Big Pack 4 x 4 120 x 130
  • Bindegarn: Tama HD Prime, Tama HD Extra, Tama LSB
  • Ydelse på presser: 100%
  • Stemelslag: 30-35
  • Fugtighed i balle: 12-20%
  • Kg/balle: 550-575 kg/balle

Emneord

sponsoreret , Tama , TamaNet+ , Balle , Ballepresning , TamaTwine+

Fra samme sponsor

Forsiden lige nu